Fase 2: Meditatiedagen

Zoals internationale standaarden het voorschrijven, is intense meditatietraining noodzakelijk voor trainers in opleiding. Fase 2 omvat retraitedagen en meditatiedagen.

  • Voor de basisopleiding (basisattest):  3 meditatiedagen + 5-daagse retraite
  • Voor volledige opleiding (certificaat): extra 5-daagse retraite

N.B. Het wordt aangeraden om samenlopend met Fase 2 ook reeds Fase 3 aan te vatten, via inschrijving voor de 8 opleidingsdagen (zie Fase 3). De 8 opleidingsdagen vormen immers een centraal onderdeel en bieden meer duidelijkheid over de structuur en de inhoud van de opleiding tot mindfulnesstrainer.

Voor de basisopleiding (basisattest): 8 dagen

De 3 verplichte meditatiedagen

  • Jezelf accepteren voor trainers
  • Hartmeditaties voor trainers
  • Inzicht & mededogen

Een 5-daagse retraite

Voor het behalen van het basisattest volg je ook  een retraite van minimum 5 dagen (met 5 opeenvolgende overnachtingen). Deze retraite kan bij I AM of SeeTrue gevolgd worden (Mindfulness retraite).

Als het niet mogelijk is om de retraite via I AM of SeeTrue te volgen, dan kan je ook een retraite volgen via een andere organisatie, mits aan de volgende voorwaarden voldaan is:

  • De retraite gaat grotendeels door in stilte
  • De retraite bestaat uit minstens 5 opeenvolgende overnachtingen
  • De retraite is in de traditie van inzichtmeditatie (bv. mindfulness, vipassana, zen,…)

Om zeker te zijn dat een retraite aan deze voorwaarden voldoet, gelieve hiervoor een mail te sturen naar opleidingen@aandacht.be, met daarin een link naar de beschrijving van de retraite. Retraites die men in het verleden volgde kunnen ook geldig zijn, onder dezelfde voorwaarden.

Voor volledige opleiding (certificaat): extra 5 dagen

Indien je voor het basisattest de ‘Mindfulness retraite’ nog niet volgde bij I AM of SeeTrue, dan dien je deze retraite nog te volgen.

Volgde je wel al de retraite via I AM of SeeTrue, dan kan je de extra 5-daagse retraite ook via een andere organisatie volgen, onder de hierboven vermelde voorwaarden. Om zeker te zijn dat een retraite aan deze voorwaarden voldoet, gelieve hiervoor een mail te sturen naar opleidingen@aandacht.be, met daarin een link naar de beschrijving van de retraite.

Inhoud van de 5-daagse Mindfulness retraite  

Deze  retraite wordt door I AM of SeeTrue georganiseerd en volg je tijdens je opleidingstraject.

De retraite biedt de mogelijkheid voor MBSR en MBCT trainers, professionals en beoefenaars om hun eigen ervaring in mindfulness meditatie te verdiepen. We willen een gelegenheid creëren waarin de persoonlijke meditatie beoefening ontwikkeld wordt als een basis om met op mindfulness gebaseerde methoden te werken. Het ondersteunt je om mindfulness te belichamen in je leven, je werk, je relaties, je lessen en de manier waarop je in de wereld staat.

De retraite vindt voornamelijk in stilte plaats met een dagschema met zit-meditatie en wandel-meditatie, dagelijkse lezing en meditatie instructies.

Aankomende evenementen

Toon alle