Fase 2: Meditatiedagen

Zoals internationale standaarden het voorschrijven, is intense meditatietraining noodzakelijk voor trainers in opleiding. Fase 2 omvat retraitedagen en meditatiedagen.

  • Voor de basisopleiding (basisattest): 8 dagen
  • Voor volledige opleiding (certificaat) : 8 dagen plus de 5 daagse Vipassana retraite

N.b. Het wordt aangeraden om samenlopend met Fase 2 ook reeds Fase 3 aan te vatten, via inschrijving voor de 8 opleidingsdagen (zie Fase 3). De 8 opleidingsdagen vormen immers een centraal onderdeel en bieden meer duidelijkheid over de structuur en de inhoud van de opleiding tot mindfulnesstrainer.

Voor de basisopleiding (basisattest): 8 dagen

De 3 verplichte meditatiedagen

  • Inzicht & Mededogen
  • Jezelf Accepteren met mindfulness en zelfcompassie
  • Hartmeditaties

Daarnaast een Stille retraite van 5 dagen volgen (met 5 opeenvolgende overnachtingen). Deze retraite kan bij I AM gevolgd worden of via een andere organisatie, op voorwaarde dat in de traditie is van inzichtmeditatie (bv. mindfulness, vipassana, zen). Retraites in het kader van meditatieve verdieping die men vroeger volgde, kunnen ook geldig zijn nadat we de inhoud van deze dagen kennen (folder of brochure doorsturen).

Extra voor volledige opleiding (certificaat): 5 dagen

De 5-daagse Vipassana retraite – Bevrijdend inzicht

Deze studieretraite heeft een specifiek programma en dient daarom bij I AM gevolgd te worden.

Bevrijdend Inzicht – Vipassana Retraite  vanuit de “Vier grondslagen van mindfulness”  (Satipatthāna-sutta)

Voor mindfulness trainers en voor wie zijn meditatie beoefening wil verdiepen.

Deze retraite (in het Nederlands) biedt de mogelijkheid voor MBSR en MBCT trainers, professionals en beoefenaars om hun eigen ervaring in mindfulness meditatie te verdiepen. We willen een gelegenheid creëren waarin de persoonlijke meditatie beoefening ontwikkeld wordt als een basis om met op mindfulness gebaseerde methoden te werken. Het ondersteunt je om mindfulness te belichamen in je leven, je werk, je relaties, je lessen en de manier waarop je in de wereld staat.

De retraite vindt voornamelijk in stilte plaats met een dagschema met zit-meditatie en wandel-meditatie, dagelijkse lezing met als thema de vier grondslagen van mindfulness, meditatie instructies en mindful dialogue in kleine groepjes of met groep als geheel. Een dag begint meestal om 6:30 en eindigt om 21:30 uur.

Terwijl ons inzicht zich verdiept, ontvouwen onze aangeboren wijsheid en compassie zich als leidende principes in ons leven. Alles wat we daarin ontdekken en ontwikkelen wil zich tot uitdrukking brengen in de wereld en niet enkel als een privé bezit in onze innerlijke ervaringen gekoesterd worden. Het innerlijke toestaan zich uiterlijk uit te drukken is wat het leven ten diepste van ons vraagt.

„Alles wirkliche Leben ist Begegnung.“ Martin Buber

      “Al het werkelijke leven is ontmoeten.” 

Aankomende evenementen

Toon alle