ACT-opleiding

Inhoud

ACT is een evidence-based methode gebaseerd op Acceptatie en ‘Commitment’, waarbij mindfulness een belangrijke pijler is. Het laat toe op een nieuwe, waardengerichte manier om te gaan met ziekte en gezondheid. Het biedt een antwoord op hoe omgaan met alle uitdagingen die de huidige wereld te bieden heeft, en toch toekomen aan wat voor jou belangrijk is. Help je deelnemers om hun potentieel te ervaren en voluit te leven vanuit hun eigen waarden.

 

ACT en mindfulness

ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy, een derde generatie gedragstherapie, ook gebaseerd op Mindfulness. Het werd ontwikkeld als therapie voor mensen met allerlei psychische klachten, maar deze methode is net als MBCT/MBSR ook heel goed bruikbaar voor mensen die meer voluit willen leven.

Waar Mindfulness leert om stil te staan en te zijn met wat er is, sta je bij ACT ook stil bij “welke richting ga je uit?” en “waar ga je naartoe?”. Het motiveert tot het ondernemen van actie en te handelen volgens je waarden. Ondanks je mogelijke klachten en moeilijkheden, leer je te handelen naar wat voor jou echt belangrijk is.

6 processen om psychologische flexibiliteit te bevorderen

 

Een nieuwe definitie van gezondheid

Een toestand van ‘compleet welbevinden’, zo luidt de definitie die de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) hanteert voor gezondheid. Binnen ACT gaat men uit van een meer realistische en werkbare definitie van gezondheid.

Machteld Huber: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven’.

 

Opbouw online opleiding

6 LIVE ZOOM bijeenkomsten van 3,5 u
8 MASTERCLASSES van 2u VIA VOORAF OPGENOMEN VIDEO
8 LIVE OEFENSESSIES VIA ZOOM

  • Deze online ACT basisopleiding is door het aantal MASTERCLASSES, live bijeenkomsten en oefensessies een waardevolle en compacte opleiding geworden met veel live contact tussen de opleider en de deelnemers.
  • De opleiding is opgebouwd uit een 6-tal live ZOOM bijeenkomsten van elk 3,5 uur die je, voorafgegaan door een 2 uur durende MASTERCLASS en opgevolgd door een oefensessie, wekelijks volgt.
  • In de wekelijkse MASTERCLASSES (vooraf opgenomen video) wordt steeds een nieuw thema geïntroduceerd waarin één van de ACT pijlers centraal staat. In de live bijeenkomst ga je vervolgens, onder begeleiding van de opleider, aan de slag met de aangereikte kennis van de verschillende ACT pijlers en de toepassing ervan onderzoeken.
  • In de extra toegevoegde wekelijkse live oefensessies werk je in kleine groepjes, aan de hand van casussen en rollenspellen, met de opgedane kennis en het materiaal om zelf te ervaren wat ACT is, je de vaardigheden van ACT eigen te maken en jouw stijl als ACT trainer of therapeut te ontwikkelen. Je wordt hierin begeleid door één van onze psychologen.

De unieke combinatie van kennisoverdracht van de ACT-principes, onderzoek, samen oefenen, feedback en reflectie, dragen bij tot werkelijke verdieping. En vervolgens tot het leggen van linken met je eigen leven en de verkenning van hoe hoe je dit kan toepassen in het werken met cliënten.

  • Een belangrijk element in de opleiding is de ACT Matrix, een eenvoudig en praktisch model voor het gebruiken van ACT. Daarnaast is er ook aandacht voor het ‘keuzepunt’ dat Russ Harris heeft geïntegreerd in ACT; een simpel model voor het verhelderen van keuzes in je leven.
  • Een mooie extra, naast de 6 MASTERCLASSES (over de 6 centrale pijlers van ACT) die we aanbieden, is de keuze die je hebt uit een 2-tal bijkomende onderwerpen zoals: ACT & relaties, ACT & kids of ACT & coaching. Hierdoor wordt het ook mogelijk een beeld te vormen van hoe ACT te gebruiken in een bepaalde context of voor een specifieke doelgroep.

Je ontvangt een certificaat. Je hebt ervaren wat ACT is en bent prima voorbereid om ACT toe te passen als professional binnen coaching, therapie of training.

Ben je dan klaar na de opleiding? Een belangrijk bestanddeel van ACT is belichaming. I AM en SeeTrue bieden dan ook intervisies en een community platform aan waar je steeds weer opnieuw geïnspireerd zult worden. Bij inschrijving voor een ACT opleiding krijg je de nieuwe I AM – SEETRUE ACT APP 1 jaar lang gratis. Lancering binnenkort!

De I AM – SEETRUE APP staat boordevol ACT, positieve psychologie en mindfulness tools, oefeningen en trainingen. Via de zoek-en-vind functie kunnen jouw toekomstige cliënten je vinden!
Over de APP zullen we binnenkort meer informatie geven.

 

 

Voor meer achtergrondinformatie over ACT, klik hier.

Praktische info en inschrijving

Toon alle

Praktische info en inschrijving

Datum
Titel
Locatie
Trainer
vr 22/01/2021 09:30
Online ACT basisopleiding
Online
de ACT opleiders
do 11/02/2021 09:30
Online ACT basisopleiding
Online
de ACT opleiders
di 02/03/2021 09:30
Online ACT basisopleiding
Online
de ACT opleiders