Opleiding Mindfulness for life (MBCT-L)

Mindfulness for life: de nieuwste Oxford-upgrade

De Mindfulness for life (MBCT-L) opleiding is een specialisatie op de klassieke MBCT mindfulness opleiding voor depressie. De opleiding is bedoeld voor mindfulness trainers en professionals die opgeleid zijn in het klassieke MBCT programma. Het gevolgd hebben van een basisopleiding Mindfulness is daarom een voorwaarde voor deelname.

 • Het Oxford Mindfulness Centre (OMC) ontwikkelde het MBCT-L programma om beter aan te kunnen sluiten bij de brede bevolking, eerder dan enkel voor mensen met specifieke psychische klachten.
 • De MBCT-L is dus een meer universeel programma waar zowel mensen met klachten alsook mensen zonder klachten gebruik kunnen maken van de transformerende kracht van cognitieve gedragstherapie en mindfulness beoefening.
 • Naast een focus op het omgaan met moeilijke ervaringen is er in het MBCT-L curriculum ook meer ruimte voor het waarderen van positieve ervaringen, met thema’s en oefeningen uit de positieve psychologie en welzijnsonderzoek.

Leerdoelen

Er zijn drie grote thema’s en leerdoelen voor deze opleiding:

 1. Leren wat het MBCT-L programma inhoudt en hoe het verschilt ten opzichte van het klassieke MBCT programma
 2. Een grondig overzicht en kennis verwerven van de 8 sessies van de MBCT-L training
 3. Het in de vingers krijgen van materie via:
  – Het zelf ervaren van de (nieuwe) oefeningen
  – Het zelf oefenen met de belangrijkste teachings, meditaties en bevragingen van de sessies.

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!
.

Structuur van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 5 opleidingsbijeenkomsten en 4 oefengroepen.

Opleidingsbijeenkomsten

 • De eerste 4 opleidingsbijeenkomsten zijn opgebouwd rond de 8 wekelijkse sessies van de MBCT for life (MBCT-L) training met elk sessies gericht specifiek thema’s van 2 sessies.
 • Er wordt gewerkt met theoretische kaders oefenen in grote of kleine groep en reflectiemomenten. Er is aandacht voor de verschillen tussen MBCT for life en het klassieke MBCT programma voor depressie. Er is aandacht voor methodiek, teachings, meditaties en bevraging van de deelnemers als trainer.
 • De laatste opleidingsbijeenkomst maakt ruimte voor Q&A en verdieping van specifieke thema’s en discussies rond de inhoud van de materie.

Oefengroepen

 • Elke sessie wordt opgevolgd door een oefengroep sessie waarin de deelnemers onder begeleiding van een begeleider van SeeTrue verder oefenen met het thema van de betreffende sessies.
 • Oefenen heeft betrekking op het geven van teachings, het begeleiden van meditaties en het proces van bevraging van de deelnemers.

Materialen

Je ontvangt als deelnemers een trainershandleiding en een MBCT-L werkboek voor je deelnemers.

.

“For those who are at high risk of experiencing mental health problems, to the majority in the middle who are functioning well and enjoying good well-being, through to those who are flourishing.

After all, mindfulness is a natural capacity we all have and the possibility of developing mindfulness is available to everyone”.

–  Prof. Willem Kuijken, Oxford Mindfulness Centre, Oxford University.
.


.
MBCT for life is transformerend

De MBCT-L is een meer universeel programma waar zowel mensen met klachten alsook mensen zonder klachten gebruik kunnen maken van de transformerende kracht van cognitieve gedragstherapie en mindfulness beoefening.

Dit programma waarin cognitieve wetenschap en mindfulness samenkomen kan helpen rust te vinden in onze hectische wereld, het kan helpen je veerkracht te versterken en het kan helpen om je potentieel te realiseren en om op te bloeien.

De onderliggende mechanismen die ons tegenhouden om ons potentieel te realiseren zijn dezelfde mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten. De MBCT-L helpt mensen om een radicale verschuiving te maken in hun verhouding met gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Eigenlijk een verschuiving van onze ervaring van het leven. Door ruimte te maken voor je gedachten, emoties en fysieke gevoelens, verwerken we de lastige aspecten van het leven. Door stil te staan en ons te openen gaan we ook beter zien wat er aan de hand is en wat bij ons past.

You can’t stop the waves, but you can learn to surf

Swami Satchitananda

Mindfulness for life – An adaption of the MBCT training

Mindfulness for life (MBCT-L) is a recent adaptation of Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression (MBCT-D; Teasdale, Segal, & Williams, 2013) applicable to the general population.

It offers:

 • mindfulness practices and cognitive-behavioural techniques in ways that are intended to be accessible to all. It guides participants in how to apply this learning in everyday life both to manage what is painful and difficult and to cultivate qualities such as compassion and equanimity.
 • a different way of living that supports people to work with challenges, including recurring patterns of thought and behaviour that create suffering, but also to savour life and to flourish.

MBCT-L follows the model of MBCT-D, with 2-hour weekly sessions, about 40 minutes of home practice per day, and a full day of mindfulness practice between session 6 and 7. It is an in-depth programme intended to cultivate lasting and sustainable change.
.

.
Reacties van deelnemers

Online: Mindfulness for life 30 januari en 6 februari 2021

Een hele leerzame training met direct in de praktijk toepasbare oefeningen. De trainer Ruth Baer is een zeer vakbekwame en sympathieke dame. Ik heb veel van deze training geleerd en raad hem zeker aan!
– Lenny

Fijn om nieuwe vaardigheden en kaders bij te leren en bestaande te oefenen en te verdiepen.
The Vicious en Virtuous Flower zijn heel verhelderend en mooie meerwaarde aan het MBCT curriculum.
– Inge
.

.
.

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!