Opleiding tot kidstrainer

opleiding kids trainer kind overzicht mindfulness I AM instituut aandacht

Oriëntering

I AM biedt een opleiding aan tot kindertrainer. Deze is uniek. Er wordt onder meer gewerkt met de figuren ‘Grommy’, ‘Kwebly’ en ‘Hartenlief’ om de boodschap van mindfulness en zelfcompassie op een speelse manier over te brengen.

De opleiding

In deze opleiding leer je het 8 weken-programma voor kinderen van 7 tot 12 jaar, met minstens normale intellectuele begaafdheid. Kinderen leren in kleine groepjes vaardigheden aan die in het dagelijks leven goed van pas komen.

De kidstraining
  • versterkt aandacht en concentratie
  • leert kinderen te ontspannen
  • leert kinderen om te gaan met emoties
  • helpt kinderen om minder te piekeren
  • ondersteunt creatief denken
  • ontwikkelt compassie, een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Op een unieke manier wordt er gebruik gemaakt van figuren Kwebly, Grommy en Hartenlief. Zo worden mindfulness en compassievaardigheden op een speelse manier aangeleerd.

De focus ligt ook op het oefenen: tijdens elke sessie gaan de kinderen aan de slag met mindful eten, mindful luisteren, mindful bewegen en meditatie. Ook deze oefeningen worden spelenderwijs gebracht en met leuke beeldspraak.

Het is mogelijk om kidstrainingen te organiseren waarbij de ouders ook deelnemen. Dit versterkt de effecten voor de kids en binnen het gezin.

Wetenschap

De effecten van mindfulness voor kinderen werden wetenschappelijk aangetoond. De kinderen gaan blijer en meer veerkrachtig door het leven en gaan minder in conflict met hun omgeving.

  • Kinderen van 12 jaar die mindfulnesstraining volgden hadden significant lagere niveaus van depressie, negatieve emoties, negatieve coping, somatisatie, piekeren en vijandigheid tegen zichzelf in vergelijking met de controlegroep (Sibinga, Webb, Ghazarian, Ellen, 2016)
  • In een studie waarbij lagere schoolkinderen een programma volgden met mindfulness ter ondersteuning van sociale en emotionele gezondheid, bleken de kinderen meer vooruitgang te boeken in hun cognitieve controle en ze ervaarden minder stress. Ze hadden hogere niveaus van empathie, konden beter het perspectief van anderen innemen, hadden een betere emotieregulatie en waren optimistischer. Ze rapporteerden minder symptomen van depressie of agressie. Ze werden ook  meer aanvaard door leeftijdsgenoten. (Schonert- Reich, Oberle, Lawlor, Abbott, Thomson, Oberlander en Diamond, 2015).

Opleidingsdagen Mindful kidstrainer

Tijdens deze opleiding krijg je dieper inzicht in het 8-wekenprogramma voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Mindful opvoeden voor trainers (2-daagse)

Tijdens deze opleiding leer je mindfulness overbrengen aan ouders en andere opvoeders.

Literatuur

Een overzicht van relevante literatuur vind je hier.

There can be no more important education
for young people
in the 21st century than
learning to be the master of one’s own mind.