Opleiding tot kindertrainer

There can be no more important education
for young people
in the 21st century than
learning to be the master of one’s own mind.

Thich Nhat Hanh

Oriëntering

I AM biedt een opleiding aan tot kindertrainer. Deze is uniek. Er wordt gewerkt met kabouterfiguren om de boodschap van mindfulness en zelfcompassie op een speelse manier over te brengen.

De opleiding

In deze opleiding leer je het 8 weken-programma voor kinderen van 6 tot 12 jaar, met minstens normale intellectuele begaafdheid.

Kinderen leren hier in kleine groepjes op een speelse manier vaardigheden aan die in het dagelijks leven goed van pas komen.

De kidstraining

  • versterkt aandacht en concentratie
  • leert kinderen te ontspannen
  • leert kinderen om te gaan met emoties
  • helpt kinderen om minder te piekeren
  • ondersteunt creatief denken
  • ontwikkelt compassie, een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Op een unieke manier wordt er gebruik gemaakt van de kabouterfiguren Pol de Trol Kwebly, Grommy en Hartenlief. Zo worden mindfulness en compassievaardigheden op een speelse manier aangeleerd.

Bij de groep van kids van 6 tot 9 jaar, nemen de ouders ook deel en krijgen ze een eigen traject aangeboden. Dit versterkt de effecten voor de kids en binnen het gezin.

Wetenschap

De effecten zijn wetenschappelijk aangetoond. De kinderen gaan blijer en meer veerkrachtig door het leven en gaan minder in conflict met hun omgeving.

  • Kinderen van 12 jaar die mindfulnesstraining volgden hadden significant lagere niveaus van depressie, negatieve emoties, negatieve coping, somatisatie, piekeren en vijandigheid tegen zichzelf in vergelijking met de controlegroep (Sibinga, Webb, Ghazarian, Ellen, 2016)
  • In een studie waarbij lagere schoolkinderen een programma volgden met mindfulness ter ondersteuning van sociale en emotionele gezondheid, bleken de kinderen meer vooruitgang te boeken in hun cognitieve controle en ze ervaarden minder stress. Ze hadden hogere niveaus van empathie, konden beter het perspectief van anderen innemen, hadden een betere emotieregulatie, waren optimistischer. Ze rapporteerden minder symptomen van depressie of agressie. Door hun klasgenoten werden ze beoordeeld als sociaal en ze werden meer aanvaard door leeftijdsgenoten. (Schonert- Reich, Oberle, Lawlor, Abbott, Thomson, Oberlander en Diamond, 2015).

Opleidingsdagen: kids

Tijdens deze 6- daagse opleiding krijg je dieper inzicht in het 8-wekenprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Mindful opvoeden

Opvoeden is een grotere uitdaging dan ooit. Het aantal bronnen van stress is voor kinderen ook toegenomen. En de toenemende drukte waarin je als ouder vaak meeloopt, maakt dit zeker niet makkelijker.