Zomerweek ACT

Melding

Update 28/7 : Afgelast omwille van corona

Tijdens deze week verblijf je in een prachtig kasteel met vijver in de Belgische Ardennen.
’s Ochtends kan je voor het ontbijt yoga volgen. In de voormiddag volg je training en in
de namiddag is er vrije tijd om te relaxen op het mooie domein of om de omgeving van Rochefort te verkennen.

Er worden tijdens de zomerweken ook steeds een aantal leuke activiteiten georganiseerd. Er is ook een zwemvijver en sauna. Het eten is vegetarisch-biologisch, dus je kan er meteen een gezonde week van maken!

Inhoud

ACT is veel meer een manier van leven dan een therapievorm die psychische klachten behandelt. Het is dé manier om uit je serieuze hoofd te komen, en in het echte leven te duiken. Belangrijk hierbij is dat je ACT ook buiten deze training echt een kans geeft, door het zelf gedurende een langere periode toe te passen. Het kan jouw leven en dat van je cliënten of deelnemers een totaal nieuwe impuls geven.

Enkele onderwerpen waar we op ingaan:

Bij ACT werken we met 6 kernprocessen:

  • Cognitieve defusie: het leren scheiden van cognities (kennis, ideeën of overtuigingen) en gedrag. Je kunt iets anders doen dan je gedachten je ingeven, wat
    je dus de keuzevrijheid geeft om het ‘advies’ dat je brein je geeft op te volgen, of niet.
  • Mindfulness: de vaardigheid om oordeelsvrij in het hier-en-nu, je ervaringen te observeren en te ondergaan, zonder actie te ondernemen om ervaringen te vermijden, te controleren of vast te houden
  • Acceptatie: leren te stoppen met vechten tegen onvermijdelijke zaken in het leven, waaronder ook menselijk leed
  • Zelf-als-context: het jezelf leren zien in context (samenhang) met je omgeving, je problemen zijn niet wie je bent
  • Verhelderen van waarden: bepalen wat echt waardevol is in het leven, zoals gezondheid, relaties, vriendschap, ontwikkeling, spiritualiteit, creativiteit enzovoort
  • Bereidheid: om je gedrag stap voor stap te veranderen in de richting van de
    waarden waaraan je jezelf verbonden hebt

Alle kernprocessen staan met elkaar in verband, ze kunnen niet los van elkaar gezien worden. In combinatie leidt het toepassen van deze processen tot het ultieme doel van ACT: psychologische flexibiliteit.

Eén waarschuwing vooraf: ACT aanstekelijk en werkt bevrijdend, zowel voor cliënten als coaches, trainers en therapeuten. ACT heeft niet alleen een enorm arsenaal aan therapeutische technieken, maar ook een zeer degelijk wetenschappelijk theoretisch fundament op basis van Relational Frame Theory (RFT). Dit zorgt voor een prachtige, afgebakende speeltuin vol mogelijkheden, voor mensen met alle soorten klachten en problemen.

Voorwaarde voor deelname

Deze training staat open voor al wie ACT graag professioneel wil inzetten (bv. coaches, trainers, therapeuten, professionals,…). Er is verder geen bijzondere voorkennis vereist.

 

Voor meer achtergrondinformatie over ACT, klik hier.