Mindfulness vervolgopleiding

De vervolgopleiding tot mindfulness trainer is bedoeld voor mindfulness trainers en professionals, die de Mindfulness basisopleiding (of soortgelijk) afgerond hebben. Het biedt een verdieping in het werken met interventies gebaseerd op Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) en Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).

De MBCT en MBSR methoden zijn gebaseerd op een mix van cognitieve psychologie en oosterse wijsheidstradities en maken onderdeel uit van de zogenaamde derde generatie gedragstherapieën.

Structuur van de opleiding

Tijdens deze 4 daagse opleiding neemt David Dewulf je mee door de structuur van de acht wekelijkse sessies van de MBCT / MBSR training.

Elke opleidingsdag start met korte inleidingen, waarna geoefend wordt in de grote groep en in de kleine groep, gevolgd door reflectie. Er wordt zodoende aandacht besteed aan de onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties en het verdiepen van de vaardigheden, houding en mogelijke obstakels, voor zowel de deelnemer als trainer.

10 belangrijke thema’s die aan bod komen

 • Wekelijkse mini-oefeningen om mindfulness in het dagelijkse leven te integreren
 • Omgaan met intense emoties – aanpak in meditatie en meer
 • 7 manieren om met gedachten om te gaan
 • Pijn en lijden – een duidelijk onderzoek
 • Wat acceptatie is en wat het niet is
 • De SMART ademruimte en de driehoek impuls- impact- intentie in moeilijke communicatie
 • Zelfcompassie een duidelijke plek geven in zelfzorg
 • Ademruimte zelfzorg en ademruimte waarden
 • De balans tussen humor en compassie in je houding als trainer
 • Omgaan met vermoeidheid en mentale agitatie

Verdere verdieping in je rol en houding als trainer of professional

De basis om mindfulness trainer te zijn, ligt in de eigen mindfulness beoefening, in het open aanwezig kunnen zijn in dit moment. Dit is en blijft de basis waarop nieuwe ervaring en nieuwe kennis moet kunnen rusten.

Belangrijke focus in de opleiding is gericht op:

 • het vertrouwen op en gebruik maken van de eigen ervaringen en inzichten bij het faciliteren van mindfulness trainingen.
 • het verder verdiepen en ontwikkelen van de rol van de trainer of professional wat betreft authenticiteit in houding, communicatieve vaardigheid zoals o.a. belichaamde communicatie en het  gebruik van taal in interventies op verschillende niveaus.

Na de opleiding ben je als professional in staat vanuit een oprechte houding en vaardigheid en ondersteund door theoretische onderbouwing, de methode in te zetten ten gunste van zowel je eigen leerproces als dat van je cliënten.

Reacties op de vervolgopleiding van David Dewulf

Wat een geweldige vervolgopleiding bij David Dewulf. Een aanrader. Heb mijn mindfulness training aangepast door deze opleiding, met zeer waardevolle aanvullingen. Bedankt David.

De vervolgopleiding van David Dewulf is erg inspirerend en geeft veel extra tools en kennis voor zowel persoonlijke ontwikkeling als je ontwikkeling als mindfulnesstrainer.

(Opleiding april-mei 2021)