FAQ Praktische vragen

FAQ 1 Wie kan deelnemen?

Wie neemt er deel aan I AM trainingen?
Het publiek van I AM is zeer divers. Zowel mensen die hun eigen stressbeheersing willen verbeteren als mensen die anderen willen helpen om beter om te leren gaan met hun stress-situaties, nemen deel. Sommige mensen nemen deel uit pure interesse en verrijking van de eigen ervaring. De training wordt ook aangeraden als preventie van burn-out of depressie.

Kan ik de activiteiten van I AM ook volgen zonder enige ervaring met mindfulness?
Je kan deelnemen aan de activiteiten van I AM zonder ervaring tenzij uitdrukkelijk vermeld. Als er ervaring nodig is, staat dit vermeld bij de desbetreffende activiteit.

Moet ik problemen hebben om te kunnen meedoen?
Sommige mensen, de meesten zelfs, nemen deel om hun algemene levenskwaliteit te verhogen, om gelukkiger te zijn…. Tijdens de training worden er geen individuele problemen besproken. Het is positief gericht.

Is er een reden om geen mindfulness te volgen?
Mindfulness is bijzonder geschikt voor iedereen die zijn levenskwaliteit wil bevorderen. Toch kan het nu niet het juiste moment zijn om mindfulness aan te vatten. Dit vooral bij ernstige problematiek. Dit is de reden waarom het noodzakelijk is bij I AM om een confidentieel intakeformulier in te vullen zodat de trainer contact kan nemen met jou om dit samen te bespreken met jou indien nodig. Wij zijn uiteraard ook gebonden aan beroepsgeheim.

Ik heb een lichamelijke beperking. Staat dit deelname aan jullie activiteiten in de weg?
Mindfulness leert je je grenzen en beperkingen te aanvaarden. Daarom staat een lichamelijke beperking een training of activiteit niet in de weg. Je kan evenwel informeren of de activiteit doorgaat in een zaal die geen belemmering vormt voor je lichamelijke beperking.

Is de training geschikt voor (hoog)gevoelige personen?
Mindfulness helpt om mensen met hoogsensitiviteit stressbestendiger te maken op een milde manier die past bij hoogsensitiviteit. En hoogsensitiviteit op haar beurt, helpt om mindfulness dieper en intenser te beleven. Het is dus zeker aanbevolen! Het is ook mogelijk om online begeleid te worden via skype.

Kan mijn zoon/dochter van 15,16,17 deelnemen aan de Mindfulness training?
I AM organiseert trainingen specifiek voor jongeren ontwikkeld: mindful teens. Deze training is afgestemd op hun leefwereld. Als de tiener echter zelf kiest, kan hij aansluiten bij een standaard 8 weken training vanaf 15 jaar.

FAQ 2 Inschrijven

Met welke training start ik het best?
De gouden standaard om te starten is de 8 weken mindfulness training.
Je kan daarna:
Verdiepen met een compassietraining indien je milder en zachter naar jezelf wilt zijn en beter wilt kunnen omgaan met intense emoties.
Of verder gaan met de communicatietraining.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een activiteit? 

Inschrijven kan via de groene knop “inschrijven” naast een activiteit in de agenda op de website. Eens het intakeformulier ingevuld word je naar de betaalpagina geleid. Pas als je de betaling hebt overgemaakt via Bancontact ontvang je een automatische inschrijvingsbevestiging (check ook je spam/ongewenste e-mails).

Indien er geen optie is toegekend om te betalen met bancontact, ontvang je een automatische mail met uitnodiging tot betaling per overschrijving. Ook hier geldt de regel: na overmaken van betaling ontvang je een inschrijvingsbevestiging.

Ben ik automatisch deelnemer als ik mij inschrijf?
Je plaats is pas verzekerd nadat wij je betaling hebben ontvangen.
Het kan zijn dat je trainer nog contact opneemt met jou om samen te bespreken of de training wel geschikt is voor jou op dit moment. Dit gebeurt meestal binnen de 7 werkdagen.

Wat als er staat “wachtlijst” ?

Wanneer een training volzet is, melden we dit op onze website. Indien er een wachtlijst is, wordt dit aangegeven bij de ticketverkoop op de eventpagina zelf. Zodra er een plaats vrij is, word je op de hoogte gebracht.

Tot wanneer kan ik me inschrijven voor een activiteit?
Om zeker te zijn van je plaats is vroeg inschrijven aangeraden. De inschrijving sluit 1 week voor de training start af, tenzij deze nog niet volzet is.

Ik wil me last-minute inschrijven, wat doe ik het best?
Indien de training niet volzet is kan je voor sommige trainingen nog inschrijven. Als er nog plaats is en je in de dag voor de aanvang nog wilt inschrijven, kan je best even bellen naar de trainer van de activiteit. Je vindt zijn telefoon terug bij het event.

Waarom moet ik nog een aantal vragen invullen over mezelf?
De trainer leest deze na. Ze hebben als doel kennis te maken met je motivatie van deelname aan de training. Soms belt de trainer de deelnemer op voor een kort gesprek. Al onze trainers zijn gebonden aan beroepsgeheim. Ons online inschrijvingssysteem is beveiligd.

Zijn mijn gegevens vertrouwelijk?
De inhoud van de antwoorden is onderworpen aan alle regelgevingen inzake bescherming van de privacy. Klik hier voor meer informatie. We danken u voor het vertrouwen.

Kan ik één sessie volgen en dan beslissen om een training te starten?
Indien je twijfelt of mindfulness voor jou is, kan je best eerst deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een lezing. Het is niet mogelijk om de eerste sessie van een reeks te volgen en daarna pas te beslissen, want je inschrijving geldt voor de volledige training.

Kan ik een training volgen in een andere taal?
Onze groepstrainingen worden vooral in het Nederlands georganiseerd. Af en toe geven we trainingen in het Engels of Frans, deze trainingen vind je terug in onze agenda.

FAQ 3 Tijdens de training

Wat moet ik doen als ik een sessie niet kan bijwonen?
Gemiste lessen wegens verhindering kan je steeds inhalen in een training naar keuze (maximum de helft van het totaal aantal sessies van de reeks). Hiervoor kan je bij “lopende evenementen” op de agenda pagina van de website terecht. Je mag rechtstreeks contact opnemen met de trainer waar je de gemiste sessie bij wil inhalen (contactgegevens trainers vind je op de eventpagina van de training).

Moet ik privézaken delen?
Zeker niet, het gaat om een training, het is geen praatgroep. Mocht je toch ergens mee zitten, dan kan je dit uiteraard met de trainer bespreken of je kan kiezen voor extra begeleiding.

Uit hoeveel mensen bestaan de groepen?
De groepen bestaan uit 8 tot 21 deelnemers. Het zijn geen praatgroepen, wel trainingsgroepen.

Welke yoga komt er aan bod tijdens de training?
In sessie 3 leer je de basis van mindful yoga. Mindfulness leert je immers bewust worden van je lichaam en acceptatie ontwikkelen. Je leert op een zachte manier je grenzen te respecteren. Deze vorm van yoga is dan ook voor jong en oud geschikt!

Ik krijg audiobestanden mee. Moet ik dan oefenen tussen de sessies?
Om diepe resultaten te krijgen, is dagelijks een half uur oefenen aanbevolen. Je kan jezelf ook eens een dag geven zonder oefenen. Het blijft ook jouw keuze. Onderzoek toont aan dat hoe vaker je oefent, hoe meer effect je hebt van de training. Het is net zoals piano leren spelen…

Kan ik na de training een deelnameattest ontvangen?
Ja, je kan een deelnameattest opvragen door een mail te sturen naar contact@aandacht.be

 

 

FAQ 4 Betalingen

Hoeveel kost de 8 weken training en wat is er inbegrepen?
De 8 weken training Mindfulness kost €299. Hierbij zijn een  digitale syllabus en de audiobestanden inbegrepen die je nodig hebt om thuis te kunnen oefenen. Het werkboek is niet inbegrepen. Dit boek kan je uitlenen in de bib, online aankopen of  aankopen tijdens de eerste of tweede sessie van de training.

Hoeveel kost de 8 weken training bij herhaling?
Soms willen mensen een jaar of twee jaar later de I AM training hernemen. Mensen die kiezen om de training te herhalen, ervaren een duidelijke verdieping. Dit is dus zeker een aanrader. Wij komen je daarom graag in de prijs tegemoet.
De prijs voor het herhalen van een training indien je de eerste 8 wekentraining bij I AM gevolgd hebt, bedraagt 150 euro.
Indien je van dit herhalingstarief wil genieten, dient je in het intakeformulier aan te vinken dat je de 8 wekentraining al eens eerder hebt gevolgd en in te vullen waar en wanneer je dit deed.

Kan ik een voorschot betalen om mijn plaats te reserveren?
Neen, helaas kunnen we niet met voorschotten werken maar je kan altijd een mailtje sturen naar de trainer of secretariaat om te vragen of er nog plaats is.

Hoeveel kosten de andere activiteiten?
De prijzen variëren en kan je vinden onder de desbetreffende activiteiten. Ook hier ga je soms bij herhaling een heel stuk minder betalen.

Is mijn inschrijving bevestigd zodra ik betaald heb?
Je krijgt een bevestigingsmail van je inschrijving nadat je betaald hebt. Zodra je betaald hebt, wordt jouw formulier nog nagekeken door de trainer. De trainer kan eventueel nog contact nemen om met jou te bespreken of de training wel geschikt is voor jou op dit moment. Dit gebeurt binnen de 7 werkdagen.

Ik heb financiële moeilijkheden. Wat is er mogelijk?
Voor mensen in financiële moeilijkheden kan er onder voorwaarden een reductie of betaling in schijven worden voorzien. Je kunt dit aanvragen via sam@aandacht.be

Is er korting voor studenten ?
Indien er een studentenprijs van toepassing is, zal deze telkens expliciet worden vermeld bij de activiteit zelf onder de rubriek “praktische info”.

Definitie: studenten zijn personen die geen volwaardig eigen inkomen hebben, en voltijds ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling in België/Nederland die regulier dagonderwijs aanbiedt.

Een scan of kopie van je studentenkaart stuur je ter verificatie naar de trainer.

Opgelet: doctoraatsstudenten vallen hier dus niet onder, want zij hebben een eigen volwaardig inkomen.

Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

Betalen vanuit het buitenland. Wat moet ik doen?
Bij betaling vanuit het buitenland dien je de IBAN- en BIC-code in te geven:
BIC GEBABEBB, IBAN BE75 0015 1692 9951
Vermijd problemen door geen koppeltekens te gebruiken in de mededeling.

FAQ 5 Annulatie- en verplaatsingsvoorwaarden

De annulatie- en verplaatsingsvoorwaarden vind je terug op deze pagina.

FAQ 6 KMO-portefeuille en opleidingscheques

A. KMO-portefeuille

Bij besluit van de Vlaamse Overheid is subsidiëring via KMO-portefeuille vanaf 01/07/2020 niet meer mogelijk voor mindfulnesstrainingen (zie deze link). Alle aanvragen ingediend vóór 1 juli zijn wel nog geldig.

Nog lopende projecten

De KMO-portefeuille is een subsidie gericht naar zelfstandigen, vrije beroepen en kleine en middelgrote ondernemingen. Ondernemingen met een actief ondernemingsnummer komen in aanmerking.

Het instituut voor Aandacht & Mindfulness is erkend opleidingsverstrekker van het Vlaamse Gewest. Daarom krijgen in Vlaanderen gevestigde ondernemingen en zelfstandigen een subsidie van 30% van het totale bedrag wanneer zij binnen onze organisatie een opleiding volgen, dit met een minimumbedrag van € 100.

Meer info over het aanvragen van de KMO-portefeuille vindt u op de KMO-website.

Stappenplan voor subsidieaanvraag

Website I AM
U schrijft zich in op de website van I AM voor het gewenste event, waarbij u KMO-portefeuille als betaalmethode selecteert.

Website KMO
1. U meldt zich aan bij kmo-portefeuille voor de aanvraag van de ondernemingsportefeuille. De wijze van controle van uw identiteit kunt u zelf bepalen,  o.m. via E-ID, itsme of een federaal token. Hier vindt u de nodige info over registratie.

2. U doet een projectaanvraag. Het erkenningsnummer van I AM is DV.O216340 (opm: 1e O = de hoofdletter O, 2e 0 = het cijfer nul). Officieel dient uw aanvraag te gebeuren ten laatste 14 dagen na de startdatum van de opleiding. Wij verzoeken u echter om de procedure te doorlopen zodra u zich hebt aangemeld bij I AM. Bij meerdaagsen kunnen we de inschrijving pas goedkeuren zodra we het niet-subsidieerbare deel via overschrijving ontvangen hebben.

Opgelet:

  • Gelieve het correcte projectbedrag op te geven. Doorgaans is dit gelijk aan de inschrijfprijs.
    Voor meerdaagsen (zomerweken, vipassana retraite…) betreft het enkel het subsidieerbare deel.
  • Overnachtingskosten (en catering boven de 25 euro) worden niet gesubsidieerd via de KMO-portefeuille (= niet-subsidieerbare deel). Voor events met overnachtingen kan u bij KMO-portefeuille een aanvraag doen voor het bedrag zonder de overnachtingskosten (= subsidieerbare deel).
    Het niet-subsidieerbare deel dient per bankoverschrijving overgemaakt te worden.
  • Betaling via KMO-portefeuille is niet mogelijk bij herhaling van een training die je eerder al volgde via I AM
  • Events onder de 100 euro kunnen niet betaald worden via KMO-portefeuille
  • Er dient geen BTW afgetrokken te worden van het projectbedrag, aangezien I AM vrijgesteld is van BTW

Alle voorwaarden vindt u terug op de website van de KMO-portefeuille

3. Vervolgens dient u uw eigen aandeel te storten (70% van het totale projectbedrag)

Opgelet: Deze betaling van de eigen bijdrage dient binnen de 30 dagen na projectaanvraag te geschieden. Zo niet vervalt de KMO-aanvraag automatisch.

4. De Vlaamse overheid stort het resterende bedrag bij.

5. Zodra het volledige bedrag in de portefeuille zit, dient u de opdracht te geven tot uitbetaling aan I AM.

Opgelet:

  • Na betaling van het eigen deel dient u dus nogmaals in te loggen in het systeem en uitdrukkelijk de opdracht tot doorstorting van de betaling te geven. Pas dan betaalt de KMO-portefeuille het bedrag uit aan I AM.
  • U heeft hiervoor geen factuur of factuurnummer nodig. Het volstaat om in het veld “factuurnummer” uw naam, de naam van het event en het KMO-nummer als referentie op te geven.

6. Uiterlijk veertien kalenderdagen na de doorstorting verschijnt het geld op onze rekening. Uw inschrijving wordt dan als voltooid beschouwd. De factuur wordt opgemaakt en nagestuurd.

Meer info vindt u op de KMO-website. Voor verdere vragen kunt u mailen naar kmoportefeuille@vlaanderen.be.

 

B. Opleidingscheques

Bij besluit van de Vlaamse Overheid is subsidiëring via opleidingscheques vanaf 01/07/2020 niet meer mogelijk voor mindfulnesstrainingen (zie deze link). Alle aanvragen ingediend vóór 1 juli zijn wel nog geldig.