FAQ Praktische vragen

FAQ 1 Wie kan deelnemen?

Wie neemt er deel aan I AM trainingen?
Het publiek van I AM is zeer divers. Zowel mensen die hun eigen stressbeheersing willen verbeteren als mensen die anderen willen helpen om beter om te leren gaan met hun stress-situaties, nemen deel. Sommige mensen nemen deel uit pure interesse en verrijking van de eigen ervaring. De training wordt ook aangeraden als preventie van burn-out of depressie.

Kan ik de activiteiten van I AM ook volgen zonder enige ervaring met mindfulness?
Je kan deelnemen aan de activiteiten van I AM zonder ervaring tenzij uitdrukkelijk vermeld. Als er ervaring nodig is, staat dit vermeld bij de desbetreffende activiteit.

Moet ik problemen hebben om te kunnen meedoen?
Sommige mensen, de meesten zelfs, nemen deel om hun algemene levenskwaliteit te verhogen, om gelukkiger te zijn…. Tijdens de training worden er geen individuele problemen besproken. Het is positief gericht.

Is er een reden om geen mindfulness te volgen?
Mindfulness is bijzonder geschikt voor iedereen die zijn levenskwaliteit wil bevorderen. Toch kan het nu niet het juiste moment zijn om mindfulness aan te vatten. Dit vooral bij ernstige problematiek. Dit is de reden waarom het noodzakelijk is bij I AM om een confidentieel intakeformulier in te vullen zodat de trainer contact kan nemen met jou om dit samen te bespreken met jou indien nodig. Wij zijn uiteraard ook gebonden aan beroepsgeheim.

Ik heb een lichamelijke beperking. Staat dit deelname aan jullie activiteiten in de weg?
Mindfulness leert je je grenzen en beperkingen te aanvaarden. Daarom staat een lichamelijke beperking een training of activiteit niet in de weg. Je kan evenwel informeren of de activiteit doorgaat in een zaal die geen belemmering vormt voor je lichamelijke beperking.

Is de training geschikt voor (hoog)gevoelige personen?
Mindfulness helpt om mensen met hoogsensitiviteit stressbestendiger te maken op een milde manier die past bij hoogsensitiviteit. En hoogsensitiviteit op haar beurt, helpt om mindfulness dieper en intenser te beleven. Het is dus zeker aanbevolen! Het is ook mogelijk om online begeleid te worden via skype.

Kan mijn zoon/dochter van 15,16,17 deelnemen aan de Mindfulness training?
I AM organiseert trainingen specifiek voor jongeren ontwikkeld: mindful teen & happy teen. Deze trainingen zijn afgestemd op hun leefwereld. Als de tiener echter zelf kiest, kan hij aansluiten bij een standaard 8 weken training vanaf 15 jaar.

Tieners kunnen ook een online training volgen. Je kan voor meer informatie daarvoor surfen naar: www.pimpyourmind.be.

FAQ 2 Inschrijven

Met welke training start ik best?
De gouden standaard om te starten is de 8 weken mindfulness training.
Je kan daarna:
Verdiepen met een compassietraining indien je milder en zachter naar jezelf wilt zijn en beter wilt kunnen omgaan met intense emoties.
Of verder gaan met de communicatietraining.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een activiteit?
Je kan je inschrijven door je betaling in orde te brengen. Dit kan nu onmiddellijk gebeuren via ( aanvullen) Indien dit niet lukt voor jou kan je mailen om een overschrijving te doen.

Ben ik automatisch deelnemer als ik mij inschrijf?
Je plaats is verzekerd nadat je betaald hebt.
Het kan wel zijn dat je trainer nog contact neemt met jou om samen te bespreken of de training wel geschikt is voor jou op dit moment. Dit gebeurt binnen de 7 werkdagen.

Wat als er staat “wachtlijst” ?

Wanneer een training volzet is, melden we dit op onze website. Je kan ook inschrijven op wachtlijst. Er komen immers regelmatig terug plaatsen vrij. Zodra er een plaats vrij is, word je op de hoogte gebracht.

Tot wanneer kan ik me inschrijven voor een activiteit?
Om zeker te zijn van uw plaats is vroeg inschrijven aangeraden. Sommige trainingen zijn al 4 weken vooraf volzet, voor andere heb je meer tijd.

Ik wil me last-minute inschrijven, wat doe ik best?
Zolang er niet staat volzet kan jij je inschrijven. Als er nog plaats is en je in de dag voor de aanvang nog wilt inschrijven, kan je best even bellen naar de trainer van de activiteit. Je vindt zijn telefoon terug bij het event.

Waarom moet ik nog een aantal vragen invullen over mezelf?
De trainer leest deze na. Ze hebben als doel kennis te maken met je motivatie van deelname aan de training. Soms belt de trainer de deelnemer op voor een kort gesprek. Al onze trainers zijn gebonden aan beroepsgeheim. Ons online inschrijvingssysteem is beveiligd.

Zijn mijn gegevens vertrouwelijk?
De inhoud van de antwoorden is onderworpen aan alle regelgevingen inzake bescherming van de privacy. Klik hier voor meer informatie. We danken u voor het vertrouwen.

Kan ik één sessie volgen en dan beslissen om een training te starten?
Indien je twijfelt of mindfulness voor jou is, kan je best eerst deelnemen aan een kennismakingsworkshop of een lezing. Het is niet mogelijk om de eerste sessie van een reeks te volgen en daarna pas te beslissen, want je inschrijving geldt voor de volledige training.

Kan ik een training volgen in een andere taal?
Onze groepstrainingen worden vooral in het Nederlands georganiseerd. In Brussel organiseren we wel een training in het Engels en Frans. Het is ook mogelijk om telecoaching te volgen in het Engels en Frans.

Wat als ik individueel mindfulness wil volgen via skype?
Als je de mindfulness 8 weken training niet in groep kan volgen (wegens te grote reisafstand, mobiele beperking, onregelmatige werktijden) is er de optie van skype training.
Tijdens 8 skypesessies van ongeveer max. een uur leer je de mindfulness principes. Je kan deze afspraken volledig aanpassen naar jouw agenda. In de periode tussen 2 afspraken, vervul je een aantal opdrachten om de vaardigheden in je leven te integreren.
De kost van de skype training bedraagt in totaal 450 tot 550 euro afhankelijk van je inkomen. Je ontvangt naast de coaching een digitale syllabus en 8 audiobestanden.
Aandachtspunt: wanneer je je niet comfortabel voelt in groep, kies dan niet direct het alternatief : de skype training. Er zijn ook veel voordelen van een training in groep. Je leert ook van elkaar en mensen kunnen je mede steun bieden omwille van de herkenning van wat we allemaal doormaken.

FAQ 3 Tijdens de training

Wat moet ik doen als ik een sessie niet kan bijwonen?
Bij verhindering kan je een les inhalen in een andere reeks (maximum de helft van het totaal aantal sessies van de reeks). Momenteel vragen we je om hiervoor contact te nemen met ons. Binnenkort is het ook mogelijk via de website bij “lopende events”. De trainer en het werkboek (en het andere materiaal) kunnen jou ondersteunen indien je een sessie mist.

Moet ik privézaken delen?
Zeker niet, het gaat om een training, het is geen praatgroep. Mocht je toch ergens mee zitten, dan kan je dit uiteraard met de trainer bespreken of je kan kiezen voor extra begeleiding.

Uit hoeveel mensen bestaan de groepen?
De groepen bestaan uit 8 tot 21 deelnemers. Het zijn geen praatgroepen, wel trainingsgroepen.

Welke yoga komt er aan bod tijdens de training?
In sessie 3 leer je de basis van mindful yoga. Mindfulness leert je immers bewust worden van je lichaam en acceptatie ontwikkelen. Je leert op een zachte manier je grenzen te respecteren. Deze vorm van yoga is dan ook voor jong en oud geschikt!

Ik krijg audiobestanden mee. Moet ik dan oefenen tussen de sessies?
Om diepe resultaten te krijgen, is dagelijks een half uur oefenen aanbevolen. Je kan jezelf ook eens een dag geven zonder oefenen. Het blijft ook jouw keuze. Onderzoek toont aan dat hoe vaker je oefent, hoe meer effect je hebt van de training. Het is net zoals piano leren spelen…

Kan ik na de training een deelnameattest ontvangen?
Ja, je kan een deelnameattest opvragen door een mail te sturen naar contact@aandacht.be

 

 

FAQ 4 Betalingen

Hoeveel kost de 8 weken training en wat is er inbegrepen?
De 8 weken training Mindfulness kost 299€. Hierbij zijn een syllabus en de audio-bestanden inbegrepen die je nodig hebt om thuis te kunnen oefenen. Het werkboek is niet inbegrepen. Dit boek kan je uitlenen in de bib, online aankopen of  aankopen tijdens de eerste of tweede sessie van de training.

Hoeveel kost de 8 weken training bij herhaling?
Soms willen mensen een jaar of twee jaar later de I AM training hernemen. Mensen die kiezen om de training te herhalen, ervaren een duidelijke verdieping. Dit is dus zeker een aanrader. Wij komen je daarom graag in de prijs tegemoet.
De prijs voor het herhalen van een training indien je de eerste 8 wekentraining bij I AM gevolgd hebt, bedraagt 125 euro.
Indien je van dit herhalingstarief wil genieten, dient je in het intakeformulier aan te vinken dat je de 8 wekentraining al eens eerder hebt gevolgd en in te vullen waar en wanneer je dit deed.

Kan ik een voorschot betalen om mijn plaats te reserveren?
Neen, helaas kunnen we niet met voorschotten werken maar je kan altijd een mailtje sturen naar de trainer of secretariaat om te vragen of er nog plaats is.

Hoeveel kosten de andere activiteiten?
De prijzen variëren en kan je vinden onder de desbetreffende activiteiten. Ook hier ga je bij herhaling een heel stuk minder betalen.

Is mijn inschrijving bevestigd eens ik betaald heb?
Je krijgt een bevestigingsmail van je inschrijving nadat je betaald hebt. Eens je betaald hebt, wordt jouw formulier nog nagekeken door de trainer. De trainer kan eventueel nog contact nemen om met jou te bespreken of de training wel geschikt is voor jou op dit moment. Dit gebeurt binnen de 7 werkdagen.

Ik heb financiële moeilijkheden. Wat is er mogelijk?
Voor mensen met geen of laag inkomen wordt er een reductie voorzien . U kunt dit aanvragen via admin@aandacht.be.

Is er korting voor studenten ?
Indien er een studentenprijs van toepassing is, zal deze telkens expliciet worden vermeld bij de activiteit zelf onder de rubriek “praktische info”. Studenten zijn personen die geen volwaardig eigen inkomen hebben ‘en’ ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling in België dat regulier dagonderwijs aanbiedt. De student volgt ook zelf dagonderwijs. Op sessie 1 van je training zal gevraagd worden om je studentenkaart te tonen.

Kortingen zijn niet cummuleerbaar.

Betalen vanuit het buitenland. Wat moet ik doen?
Bij betaling vanuit het buitenland dient u de IBAN- en BIC-code in te geven:
Met factuur: BIC GEBABEBB, IBAN BE75 0015 1692 9951
Zonder factuur: BIC GEBABEBB, IBAN BE53 0013 9768 8053
Vermijd problemen door geen koppeltekens te gebruiken in de mededeling.

Wat moet ik doen om specifieke financiële voordelen aan te vragen ?
Hieronder vind je een overzicht van alle voordelen waar je gebruik van kan maken om een I AM training, opleiding of activiteit mee te betalen.

 • Opleidingscheques
 • KMO portefeuille
 • CM

KMO-portefeuille

De KMO portefeuille is een subsidiemaatregel gericht naar zelfstandigen, vrije beroepen en kleine en middelgrote ondernemingen. Ondernemingen met een actief ondernemingsnummer komen in aanmerking.
Het instituut voor Aandacht & Mindfulness is erkend opleidingsverstrekker van het Vlaamse Gewest. Daarom krijgen in Vlaanderen gevestigde ondernemingen en zelfstandigen een subsidie van 40% van het totale bedrag wanneer zij binnen onze organisatie een opleiding volgen, dit met een minimumbedrag van € 100.
U kan deze KMO-portefeuille aanvragen via de Vlaamse Infolijn op het gratis telefoonnummer 1700 of mail kmoportefeuille@vlaanderen.be .
Let wel op! Een betaling via kmo-portefeuille duurt soms tot een tweetal maanden vooraleer I AM uw inschrijvingsgeld heeft ontvangen. Om zeker te zijn van uw inschrijving, vragen we u bij inschrijving minder dan een maand voor aanvang de helft aan Sodexo te betalen.

Stappenplan aanvraag ondernemersportefeuille:
1. Wanneer u zich wenst aan te melden bij kmo-portefeuille voor de aanvraag van de ondernemingsportefeuille, dient u over een federaal token of e-id te beschikken:
Als u nog geen federaal token in uw bezit heeft, dan kunt u dit aanvragen door hier te klikken. Hier kunt u zich registreren met een gebruikersnaam en een paswoord. Na deze registratie ontvangt u een e-mail die u dient te beantwoorden om uw gebruikersnaam en uw paswoord te activeren. Vervolgens wordt uw token via post verstuurd. Dit kan maximaal twee dagen in beslag nemen.
Heeft u reeds een federaal token of e-id, dan kunt u zich registreren via www.kmo-portefeuille.be. U kiest “KMO-portefeuille”. U doet de registratie het best aan de hand van uw ondernemingsnummer.
2. U doet een projectaanvraag tezamen met uw inschrijving voor de opleiding bij I AM. Het erkenningsnummer van I AM is DV.O216340 (opm: 1e O = de hoofdletter O, 2e 0 = het cijfer nul). Uw aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding! Indien u de aanvraag te laat doet kan uw project worden geweigerd!
3. I AM keurt uw projectaanvraag goed indien u in aanmerking komt. De hoofdactiviteit van uw onderneming (zoals ingeschreven in de kruispuntbank der ondernemingen via de nacebelcode) moet te maken hebben met de inhoud van uw opleiding. U moet ook zelf in dienst zijn bij de onderneming die de subsidie aanvraagt. Alleen de gefactureerde lesuren komen in aanmerking voor de subsidie.
4. Wanneer I AM uw opleidingsproject heeft goedgekeurd ontvang u een bevestigingsmail.
5. U wordt gevraagd om uw aandeel (60% van het totale bedrag) te storten aan Sodexo. Dit dient te gebeuren binnen de 30 kalenderdagen na bevestiging van I AM.
6. De overheid stort vervolgens het resterende bedrag bij. Van zodra het geld in de portefeuille zit kan u de opdracht geven tot betaling van de factuur aan I AM. U dient dus nogmaals in te loggen in het systeem en uitdrukkelijk de opdracht tot betaling te geven.
7. Van zodra de betaling is verwerkt door I AM ontvang u een betalingsbevestiging.
Meer info op www.kmo-portefeuille.be .

Opleidingscheques
I AM is een erkend opleidingsinstituut door de Vlaamse overheid. Daarom kunnen we opleidingscheques aanvaarden in het kader van loopbaanbegeleiding indien het volgen van een mindfulness opleiding deel uitmaakt van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Je krijgt hiervan een attest van de erkende loopbaancentra dat je ons bezorgt bij je inschrijving. Opleidingscheques in het kader van betaald educatief verlof kunnen we momenteel nog niet aanvaarden bij I AM. Vind op de site van de VDAB meer info over:
(A)Meer info over loopbaanbegeleiding en erkende loopbaancentra in Vlaanderen.
(B) Meer info over opleidingscheques in het kader van loopbaanbegeleiding.

Te volgen stappen:
Loopbaanbegeleiding volgen bij een erkende loopbaancentra. Zie loopbaanbegeleiding voor voorwaarden en om loopbaancheques aan te vragen.
Indien uit de loopbaanbegeleiding blijkt dat het volgen van een mindfulness training belangrijk is voor jouw persoonlijk ontwikkelingsplan dan kan je hiervoor een attest vragen.
Je bezorgt ons het ingevulde attest per mail aan admin@aandacht.be
Je schrijft je in voor de opleiding via onze website bij het tabblad ‘inschrijven’ en vermeld bij het laatste veld ‘Is er nog iets dat je wenst te zeggen of te vragen aan de trainer?’

BETALEN VIA OPLEIDINGSCHEQUES
Datum van mail met attest.
Nadat je inschrijving is goedgekeurd, krijg je een betalingsuitnodiging voor het inschrijvingsgeld.
Je kan opleidingscheques bestellen. Zie opleidingscheques voor voorwaarden en om opleidingscheques te bestellen.
Belangrijk bij het bestellen van opleidingscheques:
Ga na wat het inschrijvingsgeld is van de opleiding die je wilt volgen.
Wil je bijvoorbeeld een mindfulness opleiding volgen waarvan het inschrijvingsgeld 299  ? Bestel dan voor 250 euro cheques. Er zijn cheques van 5, 10 en 25 euro. De Vlaamse overheid betaalt de helft van de cheques (125 euro), jij de andere helft (125 euro). Concreet betekent dit dat jij 125 euro (van de opleidingscheques) + 80 euro (het resterende inschrijvingsgeld) = 205 euro betaalt ipv 299 euro.
Bestel nooit een hoger bedrag dan je nodig hebt. I AM als opleidingsinstelling kan je immers geen geld teruggeven.
De opleidingscheques zijn 14 maanden geldig. De begin- en einddatum staan op de cheques vermeld.
Indien dat je niet kan deelnemen wegens ziekte of overmacht of indien dat de training geannuleerd wordt door I AM, kan je een terugbetaling vragen van je opleidingscheques aan de VDAB.
Je kan tot 2 maanden na de start van je opleiding opleidingscheques aanvragen.
In bepaalde gevallen betaalt de Vlaamse overheid meer dan de helft van je opleidingscheques. Namelijk: als je geen diploma secundair of hoger onderwijs hebt.
Je bezorgt ons de opleidingscheques:
Aan het secretariaat van I AM te Magerstraat 107 in Heusden (Destelbergen).
Per post: Magerstraat 107, 9070 Heusden (Destelbergen). Belangrijk: Indien je de opleidingscheques per post wil opsturen, dan kan I AM niet verantwoordelijk gesteld worden bij verlies per post.
Nadat jouw inschrijving voltooid is (goedgekeurd en betaald) en we de opleidingscheques en het attest in goede orde ontvangen hebben, krijg je de waarde van de opleidingscheques teruggestort.

CM – beperkte terugbetaling door Midden-Vlaanderen (alleen voor mindfulness trainingen)
CM Midden-Vlaanderen (regio Gent, Aalst, Eeklo, Deinze en Oudenaarde) verleent een tussenkomst aan leden die een Mindfulness 8-weken-training volgen om herval in depressie tegen te gaan

Voorwaarden:
1. U volgt de training ter preventie van herval in depressie. Dit wordt door uw Mindfulness trainer beoordeeld op basis van uw antwoorden in het intake formulier en desgevallend een kort persoonlijk gesprek. U komt in aanmerking voor deze tussenkomst zodra u in het verleden duidelijk één of meerdere depressies hebt doorgemaakt.

2. De Mindfulness training wordt georganiseerd door een erkend Instituut. Alle trainingen georganiseerd door I AM komen in aanmerking voor deze terugbetaling.

3. U dient alle sessies van de MBCT 8-weken training gevolgd te hebben.
Voordeel
U krijgt 75 % terugbetaald van de prijs die u betaalde voor deelname aan een 8-weken-training. CM-leden met verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut krijgen 90 % van de deelnameprijs terugbetaald. De tegemoetkoming (ook bij Omnio-statuut) is éénmalig en is beperkt tot 200 euro per CM-lid.
Praktisch
U stuurt een mailtje naar contact@aandacht.be, met vermelding in het onderwerpveld “aanvraag terugbetaling CM”. In uw mailtje vermeldt u de naam waaronder u bent ingeschreven, uw rijksregisternummer, de startdatum en einddatum van de training  de locatie van de training en de naam van de trainer. U vermeldt hierbij ook of u betaald hebt met de KMO-portefeuille en voor welk bedrag. Na afloop van uw training, bezorgen wij uw deelnemingsgegevens aan CM. CM zorgt voor uw terugbetaling.

FAQ 5 Annulatie- en verplaatsingsvoorwaarden

Kan ik mijn inschrijving nog annuleren?

Bij annulering (per e-mail) wordt het overgeschreven bedrag soms deels terugbetaald afhankelijk van het tijdstip van annulering:

Je kunt je wel te allen tijde laten vervangen door een andere persoon, indien deze persoon zich ook aanmeldt. Vervanging na de start van de training is niet toegestaan. Aan een dergelijke vervanging zijn geen kosten verbonden. Indien je nog aarzelt, nodigen wij je uit eerst aan een kennismakingsessie deel te nemen.

Annulatiekost voor de deelnemers:

 • Meer dan 5 weken voor de start van je training: 25% van het inschrijvingsgeld
 • Minder dan 5 weken voor de start van je training: 50% van het inschrijvingsgeld
 • Minder dan 3 weken voor de start van je training: 75% van het inschrijvingsgeld
 • Minder dan 1 week voor de start van je training: geen terugbetaling mogelijk.

Kan ik een training verplaatsen nadat ik ben ingeschreven?

 • Meer dan 5 weken op voorhand verplaatsen: verplaatsingskost : € 25
 • Meer dan 3 weken op voorhand verplaatsen: verplaatsingskost: €  50
 • Meer dan 1 week op voorhand verplaatsen: verplaatsingskost: € 100
 • Minder dan 1 week op voorhand: geen verplaatsing mogelijk

Kan een activiteit geannuleerd of verplaatst worden door I AM?

I AM houdt zich het recht voor om een training of activiteit te annuleren of te verplaatsen bij minder dan 8 deelnemers 7 dagen voor de aanvang van de training. Je wordt daarvan onmiddellijk op de hoogte gebracht. Indien een trainer onverwacht door ziekte een dag of sessie niet kan geven, dan is I AM niet verantwoordelijk voor eventuele schadevergoedingen die worden gevraagd.

Wat als ik een gesprek had met de trainer en we hebben vastgesteld dat het nu niet het juiste moment is om met de training te starten?
Als je daar zelf naar gevraagd hebt of als dit nodig lijkt uit de intake zal de trainer je binnen de 7 werkdagen contacteren voor een telefonisch gesprek. Als daaruit besloten wordt dat je toch niet zal deelnemen, kan je rekenen op een volledige terugbetaling.