Omgaan met verdriet en verlies

Omgaan met verdriet en verlies

.Omgaan met verdriet en verlies

‘Alles wat ontstaat, vergaat. Iedere ontmoeting eindigt in een afscheid. Wat een begin heeft, heeft een einde’. Het zijn confronterende woorden van de Boeddha. Ze ten harte nemen, is een daad van wijsheid en kan de kracht van je hart van compassie en veerkracht doen ontwaken in het midden van een zee van verdriet.

Waarschijnlijk ben je ook al geconfronteerd geweest met verlies. Verlies van een geliefde, verlies van een droom, verlies van iets of iemand die je dierbaar was.

De wereld is mooi. Er komen geschenken op ons pad. Alleen al de wereld waarin wij geboren worden heeft al veel voorhanden, we moeten het vuur niet meer uitvinden. We kunnen daar dankbaar voor zijn. Een huis, stromend water, winkels waar alles voorhanden is, een veilige samenleving, een baan waar we van houden … We hebben familie, ouders, misschien een broer en een zus, we krijgen vrienden, mensen dragen zorg voor ons. En we worden verliefd, en misschien ontmoeten we onze grote liefde. We kunnen daar heel blij en dankbaar voor zijn.

Helaas is er ook de andere kant. Vroeg of laat worden we geconfronteerd met verlies. Verlies van onze gezondheid en (uiterlijke) schoonheid, van onze job, van onze (droom voor onze) dierbaren,… Dit kan verschrikkelijk veel pijn doen. Je kan je werk verliezen, vriendschappen, je partner, je kind…

Het zijn ingrijpende gebeurtenissen die je vertrouwen in het leven kunnen doen wankelen en je bergen verdriet en andere emoties kunnen bezorgen. En je bent niet alleen. Wat ik gezien heb doorheen de jaren is dat zoveel mensen zoveel verdriet en andere pijnlijke emoties met zich mee dragen, vaak verscholen achter het masker waarmee we leven. En vaak verdrongen naar een onbekend plekje in zichzelf.

Je bent nu eenmaal kwetsbaar en ook je dierbaren zijn kwetsbaar. Hoe is het idee van kwetsbaar te zijn? Zeg eens tegen jezelf: de kwetsbaarheid van het leven, kwetsbaarheid van mijn leven… misschien raakt dit iets in je hart. Iets rauw, iets onbeschermd… het kan wat angst inboezemen. We kunnen ook niet altijd beschermen wat ons dierbaar is. Soms willen we het niet horen, niet voelen…We weten niet goed wat we ermee moeten.

Het verdriet van verlies kunnen we ons hele leven meedragen en kan ons hele leven kleuren. En op zich is dat niet fout. Verdriet kan ons dieper in contact brengen met onze kwetsbaarheid en het besef dat het leven een tijdelijk geschenk is. Verdriet kan ons helpen nieuwe prioriteiten stellen en ons uitnodigen om de diepere vragen van het leven te stellen.

Je kijkt naar het, soms verborgen, verdriet van de ander en van de wereld. Uiteindelijk kan verdriet de motor worden van je compassievol engagement voor de wereld.

Tijdens deze volle dag mediteren we met verdriet.

We kijken ook naar wereldbeschouwelijke, spirituele kaders die ons kunnen ondersteunen en de mogelijkse valkuil ervan.

Je wordt uitgenodigd jouw kracht te ontdekken om verder te gaan ondanks alles.

Literatuur

Anders omgaan met verdriet. David Dewulf ( Lannoo 2022, verschijnt in januari 2023)

Praktische info en inschrijving

Toon alle

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@daviddewulf.be
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!