Opleiding Mindfulness voor jongeren

Jongeren zijn de toekomst!

Jongeren staan onder druk en stress-gerelateerde klachten zijn steeds frequenter: angststoornissen, tik-tok-of andere digitale verslavingen, depressie en schoolmoeheid slaan overal toe. Tegelijkertijd zijn jongeren gevoelig voor nieuwe ervaringen en zoeken ze naar gepaste manieren om in hun eigen kracht en in het leven te staan.

Mindfulness biedt ons als begeleiders een houvast en leidraad in de omgang met deze opgroeiende generatie, en voor jongeren zelf kan het een waardevolle bijdrage zijn in hun intense zoektocht naar zelfvertrouwen en een eigen identiteit. Het is een uitdagende, boeiende en dankbare aangelegenheid voor elke trainer of begeleider om hen in dit proces te mogen bijstaan.

De opleiding Mindfulness voor jongeren is bedoeld voor mindfulness trainers en professionals zoals hulpverleners, leraren en coaches die zich willen bekwamen in het toepassen van mindfulness principes en oefeningen bij jongeren, individueel of in groep.

Inhoud

Tijdens deze opleiding leer je de training ‘Mindfulness voor jongeren’. Dankzij de afwisseling tussen meditatie en levendige metaforen kunnen bepaalde boodschappen op een diepgaande manier ervaren worden.

Anekdotes uit de praktijk worden afgewisseld met aangepaste oefeningen en onderwerpen uit de leefwereld van  jongeren. We oefenen het 8-weken programma in op een praktische manier.

Praktische info en inschrijving

Toon alle

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!

Enkele onderwerpen die aan bod komen:

  • Obstakels bij het oefenen en de buschauffeur
  • De 9 punten en het verhaal van Mohini
  • De aanpak van stress in de leefwereld van jongeren
  • De aanpak van gedachten: meneer en mevrouw commentaar
  • De mandala van zijn: het effect van gedachten op je gevoel en emoties
  • Invloed van waarneming: de fles

Vereiste vooropleiding

Ervaring met mindfulness.
Mindfulness basisopleiding sterk aanbevolen (niet verplicht)

Structuur van de opleiding

De 4 daagse opleiding is opgebouwd rond de 8-weken training Mindfulness voor jongeren.

Per opleidingsdag komen steeds 2 sessies aan bod waarin theorie afgewisseld wordt met toepassing ervan in de vorm van teaching en ervaringsgerichte meditatie oefeningen.

Dit wordt steeds gevolgd door werken in kleine groepen, waarin de deelnemers het trainen kunnen oefenen onder begeleiding van de opleider met een terugkoppeling en reflectie op het trainerschap.

Elke opleidingsdag start met korte inleidingen waarna geoefend wordt in de grote groep en in kleine groep, gevolgd door reflectie.

Zo wordt er aandacht besteed aan de onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties alsook de vaardigheden en houding en mogelijke obstakels voor de trainer.

Deelnemers bereiden zich voor via een aantal opdrachten en literatuurstudie.

Groeiende interesse in mindfulness voor jongeren

Mindfulness kent de laatste jaren een toenemende belangstelling waarbij de methode sinds een aantal jaren ook steeds vaker bij kinderen en jongeren toegepast wordt. Het blijkt dat mindfulness goed toe te passen is bij kinderen en jongeren en dat de doelgroep open staat voor de interventie.

Mindfulness wordt steeds vaker ingezet op scholen om een brede doelgroep van kinderen met behulp van mindfulness weerbaarder te maken tegen stress en beter om te leren gaan met de vele prikkels waar zij aan blootgesteld worden.

Ook in het hoger onderwijs wordt in de begeleiding van studenten steeds vaker mindfulness ingezet.

Lees hier ook meer over het wetenschappelijk onderzoek over mindulness voor jongeren.

David aan het woord

Opleider David Dewulf vertelt over de meerwaarde van mindfulness voor jongeren

Verplichte literatuur

“Mindfulness training bij jongeren: Stappenplan voor hulpverleners”. David Dewulf

Het boek is geschreven voor hulpverleners die werken met jongeren van 14 tot 24 jaar. Het beschrijft stap voor stap de opbouw van de lessen en het kader dat aan de jongeren wordt aangereikt. Naast informatie over de rationale, theorie, meditaties en groepsinteracties bevat het veel praktische voorbeelden.

Dit boek biedt een evidence-based  trainingsprogramma voor jongeren die kampen met stress, piekergedrag, intense emoties en stemmingswisselingen als aanpak en ter preventie van depressie.

O.a. te koop via: Lannoo of Bol.com

.
Reacties van deelnemers

Opleiding van 28 en 29 april 2021:

“Heel mooie en professionele opleiding door David Dewulf. De training voor jongeren staat nog meer stil bij compassie en de oefeningen zijn ook iets speelser of met visualisaties. Ook voor volwassenen kan dit een waardevolle toevoeging zijn. De training gaf inspiratie om les te gaan geven!”

“Ik was op zoek naar nieuwe inspiratie voor mijn 8-weekse mindfulness training voor volwassenen en die bood deze bijscholing ruimschoots: de voorbeelden, metaforen en verhalen die jongeren aanspreken zijn ook inspirerend voor volwassenen.”
.

.

Praktische info en inschrijving

Toon alle

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!