David Dewulf over mindfulness

Mindfulness helpt ons ieder moment van ons leven volledig te leven, ook de meest moeilijke. De basis is heel eenvoudig: aandacht geven.
Er is dus niets mystieks of geheimzinnigs aan. We geven aandacht aan het enige moment dat we hebben, het huidige moment.
Jammer genoeg missen we vaak het huidige moment. We plannen, maken zorgen en oordelen. We verliezen onze energie in wat was en wat nog moet komen.
Alleen in dit moment kunnen we werkelijk leven. Dit staat al eeuwenlang in een prachtig gedicht verwoord.

Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
It is called present.

 

Lao Tse

Door vriendelijke en open aandacht in het nu te brengen en oordelen, afleidingen en zorgen te laten zijn, zal je merken dat dit moment steeds anders is en daardoor nieuw en fris en de moeite is om geleefd te worden. Je geeft aandacht zoals een kind en je leeft met verwondering en bewondering!

Het is aandacht die
kleur geeft aan bloemen,
geur aan vers gemaaid gras,
smaak aan wijn,
en gezang aan vogels.

David Dewulf

Mindfulness helpt je jezelf te accepteren zoals je bent, en tezelfdertijd opent het de mogelijkheid om te groeien. Mindfulness gaat om de oprechtheid waarmee je leeft. En je begrijpt hoe je soms jezelf ongelukkig maakt, zonder dat je het doorhebt. En hoe je soms anderen de schuld geeft.
Mindfulness vraagt moed om eerlijk te zijn met jezelf. Om je niet af te leiden van je emoties en je reacties. En het vraagt de wijsheid om te zien dat het soms anders kan. Dat oordelen niet hoeft en je niet zeker niet gelukkig zal maken. Je accepteert jezelf zoals je bent. En je bent open voor de mogelijkheid om te groeien.

Mijn leven was gevuld met ongeluk.
Het meeste heeft zich nooit voorgedaan.

M. Twain

Mindfulness brengt je tot zelfkennis. Je kan kiezen om niet verder op autmatische pilot geleefd te worden, maar om bewust vorm te geven aan je leven, aan je reacties, en aan je engagementen.
Je strijdt niet langer tegen je obstakels. Je ziet ze eerder als kansen om te groeien. Je laat alle uitdagingen op je pad de bouwstenen zijn van je leven!
En dit is een levenslang engagement, om alle obstakels op je pad een uitnodiging te laten zijn om meer geduld, liefde en wijsheid in je leven te verwelkomen.

Minduflness schenkt je daarbij zelfvertrouwen! Je laat immers je onmiddellijke ervaring je leermeester zijn. Je opent je voor het proces van kennen , welke deel is van het huidige moment en je laat kennis varen welke steeds hoort tot het verleden. Kennis zegt wat was, aandacht zegt wat is. Je bent dus intelligent in plaats van intellectueel. En je kiest voor openheid en waarachtigheid eerder dan voor oordeel en waarheid.

Mindfulness beoogt een innerlijke balans te vormen, die je helpt het leven te benaderen met een grotere stabiliteit, begrip en wijsheid.

Jon Kabat Zinn

Mindfulness is een weg van heelheid, en gaat over de oprechtheid waarmee je leeft, met hoe wakker je bent in je leven, en hoe kwetsbaar je kan zijn in alle eerlijkheid voor wat er echt in je omgaat. Het is het pad van de vreedzame krijger. Een pad, als we die samen kunnen bewandelen, aan de basis kan liggen van een mooiere wereld.

aankomende events

Toon alle

Meer van David Dewulf

Psychologies 2016

Hij heeft pas een twaalfde boek uit, zijn agenda loopt over van de afspraken en tijdens ons gesprek weerklinkt zijn gsm regelmatig – met weliswaar een sfeervolle tune.

Flow 2016

Als alles altijd nóg beter, mooier en sneller moet, is je huidige leven eigenlijk nooit goed genoeg. Hoe kun je vriendelijker zijn voor jezelf? De Belgische arts en mindfulnesstrainer David Dewulf verdiept zich er al vele jaren in.

David Dewulf over Heartful leven & mindful werken

Gelukkig zijn betekent niet dat er geen
moeilijkheden zijn in je leven.
Gelukkig zijn betekent dat je
aandacht en tijd geeft aan wat
voor jou belangrijk is.