Opleiding tot compassietrainer

Voor wie?

Ben je hulpverlener, leraar, coach, of  trainer in MBSR/MBCT, of gebruik je mindfulness in jouw werk? En zoek je naar de juiste doseringen mildheid, acceptatie, daadkracht en moed in jouw dagelijkse praktijk? Dan is deze Compassie trainersopleiding iets voor jou.

Je kunt daarna individueel of in groepsverband aan de slag met compassie, de hartkwaliteit die voor een diepere verbinding zorgt met jezelf en met anderen, en die ons beschermt tegen burn-out.

Inhoud

Tijdens de opleiding onderzoek en ervaar je wat compassie is en wat het voor jou persoonlijk betekent. Je maakt tijdens dit proces kennis met de verschillende componenten van zelfcompassie en compassie, de inhoud van de compassietraining en de oefeningen. Je verdiept je eigen proces en leert met tal van oefeningen en inzichten hoe je jouw deelnemers kan trainen.

Tijdens de opleiding oefen je onder leiding van David Dewulf en ga je ook zelf aan de slag met de oefeningen, samen met de medecursisten. Gedurende het leerproces wordt gereflecteerd op je eigen ervaringen en hoe het geleerde in de praktijk te brengen als compassietrainer.

Na afloop van de opleiding kun je een compassietraining van 8 sessies of 4 volle dagen verzorgen. Je krijgt hiervoor alle materialen en hand-outs aangereikt.

Vereiste vooropleiding

Ervaring met mindfulness, zelfcompassie of gelijkaardig.
De mindfulness basisopleiding wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht.

Praktisch info en inschrijving

Toon alle
.
4 opleidingsdagen online en 2 dagen op locatie in het Dominicanenklooster in Huissen

De combinatie van 4 dagen online en 2 dagen op locatie maakt het mogelijk om elkaar de laatste 2 dagen fysiek te  ontmoeten en samen te kunnen oefenen in het prachtige Dominicanenklooster in Huissen.

Het Dominicanenklooster in Huissen (Nederland) is gelegen op een mooi domein in een ontspannende omgeving aan de oevers van de Rijn.
 • Bij mooi weer kun je heerlijk vertoeven op het terras bij het klooster en in de prachtige kloostertuin met verschillende stilteplekken. In het klooster is er ook een stilteruimte om te mediteren.
 • Nabij het klooster is een grote vijver waar je een wandeling rond kunt maken.
 • Verblijfkosten 170 euro (incl. maaltijden en 1 overnachting).

Bekijk de video voor een impressie van het verblijf in het Dominicanenklooster.

Structuur van de opleiding

Opleidingsbijeenkomsten

Deze 6-daagse opleiding is opgebouwd rond de acht sessies van de compassietraining met elk dagdeel gericht op een specifiek thema van een sessie. Elke opleidingsdag start met inleidingen waarna er geoefend wordt in de grote groep en in de kleine groep, gevolgd door reflectie. Er wordt zodoende aandacht besteed aan de onderliggende onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties, de vaardigheden en houding van de trainer en mogelijke obstakels voor de trainer.

Oefengroepen

Elke opleidingsbijeenkomst wordt opgevolgd door een oefengroep sessie waarin je als deelnemer zelfstandig in een kleine groep oefent met het thema van die sessie. Bijvoorbeeld het thema weerstand van sessie 1, toegespitst op een actuele situatie.  Dit kan een meditatie, oefening of een teaching zijn in het omgaan met weerstand, bv. t.a.v. een maatschappelijke uitdaging.

Elke groep koppelt dit terug in de volgende opleidingsbijeenkomst. De oefengroepen en sessies worden tijdens de opleiding geformeerd en in onderling overleg gepland.

Zelf-compassie en Compassie
Zelfcompassie wint steeds meer aan belang als aanvulling op mindfulness. Het oefenen in zelfcompassie heeft een positieve invloed op motivatie en gedrag. Zelfcompassie ondersteunt om gezonder te leven. Training in zelfcompassie helpt ook jou als professional om in contact te komen met je eigen, vaak verborgen, kwetsbaarheid. Tijdens dit proces ontdek je de kracht en verbinding met iets diepers in jezelf, iets wezenlijks van waaruit de kwetsbare verbinding met de ander gemaakt kan worden. David vertelt in de video wat compasie voor hem betekent, de waarde van compassie voor ons als mens en als professional.
.
De compassie training die je leert begeleiden

De compassietraining, vol oefeningen en meditaties, leert om dieper geluk te ontdekken en om te gaan met de stormen van het leven.

Centraal daarbij staat onze eigen beste vriend worden. Een belangrijke steun, want het leven is niet altijd even gemakkelijk. En als we niet kunnen thuis komen bij onszelf, waar kunnen we dan wel thuiskomen?

Deze 8 sessies of 4 volle dagen compassie training nodigt ons uit om te leven vanuit de 4 hartkwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Samen met dankbaarheid, compassievoll optimisme, waardegericht leven en vergeving ligt dit aan de basis van leven met heartfulness.

Thema’s die aan bod komen
 • Het brein en het vermogen tot geluk;
 • Inzicht in de emotie-regulatiesystemen en het belang voor je welzijn;
 • De 8 heilzame beschermers van het hart;
 • Het zorgsysteem en veerkracht versterken: invalshoeken leren kennen;
 • Milder zijn voor jezelf en je pijn;
 • Omgaan met je innerlijke criticus;
 • Je compassiestem ontwikkelen & het belang erkennen;
 • Je bevrijden uit de gevangenis van boosheid;
 • Zelfvertrouwen versterken;
 • Een humoristisch zelfperspectief aannemen;
 • 4 nieuwe ademruimtes leren toepassen in het leven

Praktische info en inschrijving

Toon alle
.
Verplichte literatuur

Zelfcompassie in training en therapie

compassie training therapie boek opleiding David Dewulf mindful I AM instituut aandacht

.
Literatuur: De weg van zelfcompassie

Als je helemaal nieuw bent met zelfcompassie, is het vooraf lezen van hoofdstuk 1 t/m 4 van het boek ‘De weg van zelfcompassie’ aanbevolen.

Zelfcompassie David Dewulf

Ervaringen met de opleiding

Compassie opleiding 4 maart 2021 T/M 7 maart 2021 online

Dank voor deze heerlijke vier dagen.

Een geweldige opleiding die uitnodigt om het geleerde door te geven.

Een zeer verrijkende opleiding die me in essentie geraakt heeft. Binnen een veilige omgeving wordt theoretische diepgang gecombineerd met interessante oefeningen, waarbij de vele anekdotes en verhalen zeer ondersteunend werken om alles te begrijpen. Ik ben dankbaar om dit verder te kunnen gaan uitdragen. Merci.

Het was een inspirerende opleiding, zowel voor mezelf als trainster, als voor mij persoonlijk. De lesmethodes en oefeningen waren afwisselend waardoor mijn allertheid goed bleef. Samen oefenen met andere deelnemers en onze gedachten uitwisselen vond ik zeer waardevol.
Ook de mooie doorleefde manier van lesgeven en aansluiten op ons van David motiveerde en inspireerde.

Online deze opleiding volgen, stond mijn groeiproces zeker niet in de weg. De aanpak was zelfs online zeer persoonlijk, iets wat ik op voorhand misschien minder mogelijk had geacht. Top! – An

De meest waardevolle training was voor mij al de Compassietraining en nu mocht ik ook de opleiding tot Compassietrainer volgen. Ik kon er geen genoeg van krijgen en ben zó dankbaar dat ik mijn geleerde lessen nog meer mag verankeren én verspreiden! Dit is wat de wereld mooier kan maken en David Dewulf is een fantastische leraar! – Lisette (Mindfulli)

Eerdere ervaringen met de opleiding

Basisopleiding juni 2020

Ik heb de compassie-opleiding met heel veel genoegen mogen volgen. Ik werd er meer en meer door geïnspireerd. Het heeft mijn proces verder gestimuleerd op het gebied van verzachting en mildheid toestaan bij mezelf. Een dank je wel voor David en de groep mensen waarmee ik deze dagen hebben gewerkt.

De online opleiding tot compassietrainer bracht veel mij inzichten, veel warmte en zachtmoedigheid. Dit en de online mindfulness retraite die ik volg, heeft mij persoonlijk erg ondersteund. De onvoorwaardelijkheid waarmee de opleiding wordt aangeboden geeft me een zeer positief gevoel bij de organisatie van SeeTrue! Dankjewel voor dit alles!!

 

Vervolgopleiding 23 november 2020

“Een beetje liefde voor jou én een beetje liefde voor mezelf”, dit leerde ik dieper verankeren waardoor er meer harmonie komt met mezelf, met mijn omgeving en met de wereld. Voel me nu meer en meer in staat om dit te kunnen doorgeven! Ik ga ermee aan de slag!
Lief