Mindfulness in bemiddeling

MIND THE MEDIATOR

Als bemiddelaar ben je het belangrijkste instrument in de bemiddeling. Een goede basishouding is noodzakelijk. We kennen de kwaliteiten die nodig zijn: open, empathisch, onbevooroordeeld, niet oordelend, nieuwsgierig, betrokken, en rustig.

Conflicterende partijen en persisterende negativiteit kunnen deze kwaliteiten wel eens op de proef stellen. Je voelt je eigen kwaadheid, je geduld raakt op, je wordt geïrriteerd en je krijgt het moeilijk je professionele bemiddelende houding te bewaren.

Ook als stress je leven overneemt kunnen deze kwaliteiten niet floreren. Vandaar het belang van zelfzorg. Zelfzorg ligt aan de basis van een hartelijke houding voor jezelf en je cliënten. Zonder zelfzorg vermindert je veerkracht , ben je emotioneler en kan je het makkelijker allemaal beu worden.

Met mindfulness en compassie kunnen we ons niet alleen trainen in onze basishouding als bemiddelaar maar ook zelfzorg oefenen op een manier dat het ten voordele komt van onszelf en van de cliënt.

 

Benieuwd wat je zal leren die dag?

We gaan aan de slag met de 4 hartkwaliteiten. O.a. compassie & gelijkmoedigheid krijgen aandacht. Compassie of mededogen is het vermogen zorgzame aandacht te geven aan emotionele pijn, zowel van onszelf als dat van anderen. Gelijkmoedigheid helpt je dankzij je wijsheid de stormen van het leven te trotseren.
En we geven ook aandacht aan 4 gerichte wegen om ons gemoed en veerkracht een boost te geven.

 

Deze training wordt gegeven door Dr. David Dewulf en Christine Jacobs

Dr. David Dewulf is oprichter van het Instituut voor Aandacht & Mindfulness ( I AM) en auteur van 15 boeken over mindfulness en compassie waaronder ‘ Mindful gelukkig. 7 bronnen van innerlijke vreugde’, ‘ Heartful leven. Mindful werken. Balans in je leven’ en ‘De weg van zelfcompassie. Van kwetsbaarheid naar veerkracht’.

Christine Jacobs is erkend advocaat-bemiddelaar, docent KULeuven, trainer en coach