Online trainingen via Zoom

“Zoom”, wat is dat?

Zoom is een online platform voor video meetings, net zoals Skype, Google Meetings, Whereby, Facetime… Je kunt elkaar zien, met elkaar spreken en chatten. De meerwaarde van Zoom is dat de trainer daarnaast ook zijn/haar scherm kan delen met de deelnemers om bijv. een powerpointpresentatie of afbeelding te tonen. Ook het gebruik van een whiteboard is mogelijk. Daarnaast kan de trainer ook de deelnemers in kleinere groepjes opsplitsen, de zogenaamde “breakout rooms”. Je komt dan met z’n tweeën (of drieën, vieren…) terecht in een afgesloten online “kamer”, waarin je in alle vertrouwen met elkaar een oefening kunt doen of ervaringen uitwisselen.

Zo kan een training ondanks het online karakter een mooie interactieve leerervaring worden. Vroeger was het gebruik van Skype met meerdere mensen soms een hele opgave. Met Zoom zijn onze ervaringen heel goed, ook voor mensen die dit medium niet gewend zijn.

Het grote voordeel van een online training is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. Veel deelnemers ervaren ook meer rust en vrijheid doordat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, en zo bijv. gemakkelijker eens een oefening niet meedoen of sneller aanpassen aan hun mogelijkheden. De factor “groepsdruk” valt immers grotendeels weg.

Het programma van een online training is gelijk aan die van de opleiding op locatie.
Het volgen van een opleiding via online bijeenkomsten wordt door deelnemers en opleiders als prettig ervaren. Het met elkaar als groep verbinden en het uitwisselen en oefenen in groepjes blijkt heel goed mogelijk.

Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Ruim voorafgaand aan de training ontvang je onze online instructies en de link voor de zoom verbinding.

Wat heb je nodig?

  • Een computer met een goede internetverbinding
  • Een rustige plaats waar je niet gestoord zal worden
  • De syllabus (geprint of digitaal)
  • Schrijfgerief en papier
  • Een yogamatje of ander matje (voor de liggende en bewegende oefeningen)

Hoe kom ik in die meeting?

Alle deelnemers ontvangen enkele dagen voor de start van de training een Zoomlink en een wachtwoord via e-mail. Als je deze ingeeft in jouw browser, kom je terecht in de online meeting.

Kan ik dat op voorhand al eens testen?

Ja, je kan op voorhand testen of alles op jouw toestel goed werkt voor de Zoom-bijeenkomst (microfoon, geluid, camera). Dit kan via:  https://zoom.us/test

Tips & Tricks

  • Je kunt deelnemen aan een meeting vanop jouw vaste computer / laptop, tablet of smartphone. We bevelen echter het gebruik van een computer/laptop aan, omdat je dan meerdere personen tezelfdertijd kunt zien en ook gemakkelijker kunt chatten e.d. in eenzelfde scherm
  • Je hoeft helemaal niets te installeren
  • Probeer eens een andere browser (Chrome, Edge…) of een ander toestel als de link niet meteen werkt
  • Als de link niet opent, kan het soms wel handig zijn om de ‘Zoom Client for Meetings’ te downloaden via www.zoom.us/download

Handleiding

Klik HIER voor een meer uitgebreide handleiding. Opgelet: door de steeds vlottere werking en van Zoom wordt deze handleiding niet meer aangepast aan de laatste ontwikkelingen en updates van het platform.