Mindfulness en eten

Mindfulness en eten

Specialisatie-opleiding voor Mindfulnesstrainers

SeeTrue Mindfulness organiseert een speciale mindfulness training: Mindfulness en eten.
Het betreft hier een mindfulness training van acht bijeenkomsten waarbij het accent ligt op de omgang met eetgewoonten, voeding, beweging en acceptatie van jezelf. In deze specialisatieopleiding voor mindfulness trainers leerj e het curriculum van de mindful eten training.

Afvallen met mindfulness

De mindfulness en eten training is geen nieuw dieet of afvalcursus. Onderzoek toont aan dat rigoureuze vormen van afvallen op termijn gedoemd zijn te mislukken. De meeste mensen komen aan, vallen weer af en kunnen zich niet bevrijden uit dit jojo-stramien. Dit kan leiden tot een verergering van gezondheidsklachten.

Mindfulness biedt een duurzaam alternatief voor de vruchteloze pogingen om je gewicht, uiterlijk en eetgewoonten te beheersen. Mindfulness leert je om op een vriendelijke en nieuwsgierige wijze aandacht te geven aan je eet-, voedings- en beweeggewoonten. Mindfulness helpt om meer in het hier-en-nu aanwezig te zijn en meer bewust met je zelf om te gaan. De training is toegespitst op bewust omgaan met eten en helpt zo om minder automatisch te eten, minder de stress weg te eten en om meer bewuste (gezonde) keuzes te kunnen maken in je eet- en leefpatroon. Dit helpt je om op een duurzame en realistische wijze af te vallen.

Mindfulness helpt je om stress en moeilijke emoties te accepteren zodat er minder behoefte is om bewust of onbewust te ‘troosteten’. Je leert ook anders om te gaan met sterke verlangens naar eten waardoor je makkelijker verleidingen kunt weerstaan.Vanuit een accepterende en vriendelijke houding is het gemakkelijker om met stressvolle situaties en sterke verlangens om te gaan.

Daarnaast richt de mindfulness training zich ook op het leren jezelf te accepteren zoals je bent. We worden allemaal oud, we takelen allemaal vroeg of laat af en we kunnen nooit voldoen aan het ‘ideaal beeld’ in de media, dat vaak gebaseerd is op een jong en knap uiterlijk. Mindfulness helpt om jezelf en je lichaam beter te accepteren, ook al voldoe je niet aan het ‘ideaal’. Mindfulness helpt dus om te leren leven met de ‘rimpels ‘ in je leven.

Mindfulness kan je helpen om meer te genieten van wat er is. En als je bewuster omgaat met je voeding en leefpatroon, dan kan er een optimaler gezonder lichaam ontstaan met een veel betere uitstraling.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek, i.s.m. de Universiteit Maastricht, laat zien dat het toepassen van mindfulness een positief effect kan hebben op problemen die met verstoord eetgedrag te maken hebben. Het onderzoek laat zien dat mensen die de mindfulness training volgen, in vergelijking met een controlegroep, na de training minder last hebben van belangrijke aspecten van verstoord eetgedrag zoals drang naar eten, zwart/wit denken, emotioneel eten en lichaamsontevredenheid. Meer info zie onderzoek.

SeeTrue biedt Mindfulness en eten training aan in Maastricht, Den Haag, Nieuwegein, Bussum, Hilversum, Amsterdam, Dordrecht, Haarlem en Leiden.

Meer info vind je op https://www.mindfulness-eten.nl/

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!

Enkele reacties op deze opleiding:
VAN 12 EN 19 MAART 2021

Wat een weelde aan informatie en inspiratie. Maartje straalt en draagt mindful eten uit. Topper! Ik popel om deze ervaring en wijsheid, zo goed als ik kan, door te geven aan iedereen die gebukt gaat onder een belabberde relatie met eten en leven in het moment zelve.
– Nicole

De opleiding Mindfulness en eten was voor mij niet alleen een scholing om mee te nemen als trainer, maar heeft me op persoonlijk vlak ook veel gebracht. Een onderwerp dat veel mensen raakt, waardoor ik ernaar uit kijk om het geleerde met anderen te gaan delen!

Videoreactie op de opleiding van Kim Freriksen, psychologe