Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana meditatie. Vanaf het moment van kennismaken tot op heden ervaart Joost meditatie als een vorm van thuiskomen. De stilte, inkeer, vriendelijke en milde grondhouding, het ervaren van innerlijke ruimte zijn daarbij waardevolle aspecten. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal.

Joost heeft eerst veel stage gelopen bij retraites bij de Nederlandse Dharma-leraren Jotika Hermsen en Frits Koster. Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten in Enschede en elders in het land. Waardevol in de overdracht van de oeroude leer van de Boeddha is de praktische toepassing voor de Westerse mens anno nu.

Joost is als docent boeddhistische levensbeschouwing en vipassana verbonden aan de Dhammaverdiepingscursus en verschillende mindfulness opleidingsinstituten. De motivatie voor het lesgeven komt voort uit het vertrouwen in de heilzame werking van meditatie, zowel voor de beoefenaar als voor de samenleving.

Als mindfulnesstrainer, spreker, docent boeddhistische levensbeschouwing werkte Joost onder andere voor Centrum voor Minfulness, Cinementaal, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, diverse Volksuniversiteiten, revalidatiecentrum Het Roessingh, GGNet en Rijksmuseum Twente.

Joost is auteur van ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven.