Literatuur

Zelfcompassie in training en therapie

Een bron van veerkracht en geluk

Meer info en bestellen: klik hier

Een boek voor trainers en hulpverleners die de weg van zelfcompassie willen aanbieden in een 8 weken training. Er wordt ook een beschrijving gegeven van de volle dag die een aanvulling vormt op de training, 3 opvolgsessies en er worden  inzichten aangeboden over het compassievol aannemen van nieuwe gewoonten. Er is ook een hoofdstuk over compassion-fatigue en compassion-collaps voor hulpverleners met oefeningen om je compassievolle veerkracht te versterken!

Met verder nog een bijdrage van professor Russel Kolts (Eastern Washington University) over Compassion focused therapy en van Mathilde Vandemoortele (I AM) over wetenschappelijk onderzoek.

Meer over de inhoud van dit boek kan je hier bekijken.

Zelfcompassie – Kristin Neff

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben
met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist
Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie
met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties die
haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze
zichzelf liefhad. Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als
je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het
leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

De weg van zelfcompassie – David Dewulf (Lannoo)

Toegankelijk en praktisch basisboek voor mindfulnesslezers Zelfcompassie is een belangrijke peiler voor wie gelukkig wil leven. Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid. In dit basisboek beschrijft mindfulnessexpert David Dewulf hoe je in acht stappen kan leren om vriendelijker te zijn voor jezelf, hoe je positieve emoties zoals moed, liefde, vreugde, empathie en vergevingsgezindheid meer ruimte kunt geven en hoe je waardegericht kunt leven. Hij nodigt je uit om een pad te bewandelen dat liefde en moed vergt, en je gaandeweg leert hoe je je kwetsbaarheid kan omarmen en volop ja kan zeggen tegen het leven. Zo krijg je inzicht in:

  • De drie emotieregulatiesystemen en hoe die je geluk beïnvloeden
  • Hoe je diepe emotionele pijn kan verzachten
  • De vier elementen van compassie, namelijk openheid, begrip, vriendelijkheid en daadkracht
  • Je innerlijke criticus en je wijze stem
  • Hoe je milder kan zijn voor jezelf en toch daadkrachtiger

Je hart als schuilplaats – Tara Brach

In haar boek ‘Je hart als schuilplaats’ legt Tara Brach uit hoe je mindful en constructief om kunt gaan met ingrijpende emoties, ervaringen, ziekte of verlies. Tara Brach helpt je een veilige en liefdevolle plek te vinden in je hart en leert je hoe je op een andere manier kunt reageren op ingrijpende zaken, waardoor je gelukkiger kunt zijn.

Het leven liefhebben door acceptatie – Tara Brach

Leer om niet langer je eigen vijand te zijn en iedere minuut voluit te leven! Veel mensen kennen het gevoel tekort te schieten maar al te goed. Er is niet veel voor nodig horen hoe goed iemand anders is, zelf bekritiseerd worden, een woordenwisseling, een fout op het werk om te denken dat we niet goed genoeg zijn. Dit kan leiden tot zelfveroordeling, relatieproblemen, perfectionisme, eenzaamheid en overwerk. Zelfaanvaarding is een proces dat een leven lang duurt. In Het leven liefhebben door acceptatie beschrijft Tara Brach op een open en eerlijke manier hoe zij haar weg heeft gevonden. Via haar persoonlijke verhaal en dat van haar cliënten en leerlingen, geleide meditaties, gedichten en citaten weet zij tot de kern van het probleem door te dringen.