Boeddhistische psychologie

De huidige westerse psychologie is een experimentele wetenschap die als object van studie het menselijk gedrag heeft.

Vanaf begin 1900 heeft de westerse psychologie een radicale verschuiving gemaakt van het onderzoeken van menselijk bewustzijn via introspectie (i.e. het schouwen in de eigen geest) naar het bestuderen van objectief waarneembaar menselijk gedrag.

De boeddhistische psychologie daarentegen heeft zich van oudsher gericht op de studie van menselijk bewustzijn en heeft de kunst van het naar binnen kijken vervolmaakt. De praktijk van inzichtsmeditatie of ‘vipassana’ is een specifieke methode ontworpen om op een objectieve wijze de werking van de eigen geest te kunnen schouwen. Het is een methode die de eigen geest als object heeft en dus een vorm van introspectie is.

Tijdens deze dag komen onderwerpen aan bod uit de boeddhistische psychologie die relevant zijn voor ACT- en mindfulnesstrainers.


Miles neemt ons in onderstaande video mee in de boeddhistische psychologie en wat de verschillen zijn met de Westerse psychologie.

Miles geeft weer wat het bestuderen van boeddhistische psychologie ons kan bieden en wat je kunt verwachten van deze themadag.

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar: iammaite@seetrue.com. Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!