Opleiding tot mindful kidstrainer

Kinderen mindfulness

Leer het I AM curriculum voor kids

Tijdens deze opleiding leer je de wetenschappelijk onderbouwde I AM training voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

De ‘mindfulness voor kids’ training is een wetenschappelijk onderbouwde methode om kinderen te helpen in hun innerlijke kracht te staan en met meer veerkracht door het leven te gaan. Het versterkt hun aandacht en concentratie, helpt ontspannen en omgaan met emoties en ondersteunt het creatief en compassievol denken.

De vaardigheden worden op een speelse manier overgebracht zodat kinderen dit in het dagelijkse leven kunnen integreren. De focus ligt ook op het oefenen: tijdens elke sessie gaan de kinderen aan de slag met mindful eten, mindful luisteren, mindful bewegen en meditatie. Ook deze oefeningen worden spelenderwijs gebracht en met leuke beeldspraak.

Het is ook mogelijk om mindful kidstrainingen te organiseren waarbij de ouders deelnemen. Dit versterkt de effecten voor de kids en binnen het gezin.

Volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • wetenschappelijke achtergrond van mindfulness en de toepassingen voor kinderen
 • de uitgangspunten van mindful opvoeden
 • communicatie met kinderen en ouders
 • concepten voor kinderen: Kwebly, Grommy, Hartenlief, de ‘stille rustige plek’
 • meditatief en cognitief omgaan met gedachten
 • de berg en de wolken; omgaan met gedachten
 • de storm trotseren; omgaan met emoties

Ook het online Mindfulness for children programma van Now Children inbegrepen!

Naast het curriculum van de I AM training verdiep je je ook in het online Mindfulness for children programma van Kate Munding.

Dit uitgebreid online curriculum (in het Engels) kan je op je eigen tempo doorlopen en bereidt je grondig voor op het aanleren van mindfulness aan kinderen. Het programma bouwt op van de basis naar meer toegespitste inhoud. Je wordt uitgenodigd om je eigen ervaring en persoonlijkheid in je trainingen te brengen en om de inhoud tot leven te laten komen binnen je werk- of leefomgeving.

Vereiste vooropleiding

Ervaring met mindfulness.
Mindfulness basisopleiding aanbevolen (niet verplicht)

.
Formaat

De opleiding is gespreid over 10 halve dagen:

 • Tijdens de eerste sessies leg je de basis voor je mindful kidstrainerschap
 • De volgende sessies zijn gewijd aan het aanleren van de I AM mindfulness training voor kinderen
 • De laatste sessies spitsen zich toe op het Mindfulness for Children curriculum van Now Children.

Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor theorie, reflectie en word je daarnaast ondergedompeld in de praktijk via oefening in groepjes.

Certificatie

Na afronding van de opleiding tot mindful kidstrainer ontvang je een certificaat waarmee je als kidstrainer aan de slag kan.

Wetenschap

De effecten van mindfulness voor kinderen werden wetenschappelijk aangetoond. De kinderen gaan blijer en meer veerkrachtig door het leven en gaan minder in conflict met hun omgeving.

 • Kinderen van 12 jaar die mindfulnesstraining volgden hadden significant lagere niveaus van depressie, negatieve emoties, negatieve coping, somatisatie, piekeren en vijandigheid tegen zichzelf in vergelijking met de controlegroep (Sibinga, Webb, Ghazarian, Ellen, 2016)
 • In een studie waarbij lagere schoolkinderen een programma volgden met mindfulness ter ondersteuning van sociale en emotionele gezondheid, bleken de kinderen meer vooruitgang te boeken in hun cognitieve controle en ze ervaarden minder stress. Ze hadden hogere niveaus van empathie, konden beter het perspectief van anderen innemen, hadden een betere emotieregulatie en waren optimistischer. Ze rapporteerden minder symptomen van depressie of agressie. Ze werden ook  meer aanvaard door leeftijdsgenoten. (Schonert- Reich, Oberle, Lawlor, Abbott, Thomson, Oberlander en Diamond, 2015).

Literatuur

Een overzicht van relevante literatuur vind je hier.

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar contact@aandacht.be 
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!

Zie je geen datum of past het niet?

Plaats me op de interesselijst!
Mail je contactgegevens naar info@seetrue.com
Zodra er nieuwe data bekend zijn, brengen we je op de hoogte!