Mindfulness basisopleiding

LEG EEN STEVIG FUNDAMENT VOOR JE TRAINERSCHAP !

.
De mindfulness basisopleiding vormt de ideale instap richting je mindfulness trainerschap. Je leert over alle verschillende aspecten van een mindfulness training in de MBCT / MBSR traditie (mindfulness based cognitive therapy en mindfulness based stress reduction).

De basisopleiding geeft je dus een grondige basis als trainer waarop je vervolgens kan voortbouwen in de overige onderdelen van het mindfulness opleidingstraject. Het opleidingstraject bestaat uit verschillende fases en staat je toe om je verder te verdiepen en nog meer vaardigheden op te bouwen (klik hier voor meer info). Binnen het opleidingstraject vervangt de Mindfulness basisopleiding de vroegere  ‘8 opleidingsdagen van fase 3’. Volgde je de 8 opleidingsdagen al? Dan hoef je de basisopleiding dus niet meer te volgen.

Wij gaan er vanuit dat mensen die mindfulness trainingen gaan verzorgen ook zelf actieve beoefenaars zijn. Binnen deze basisopleiding wordt ook veel aandacht besteed aan je eigen mindfulness oefenpraktijk.

Sinds maart 2020 zijn we door corona moeten overschakelen op het geven van online trainersopleidingen. Maar dat is eigenlijk heel goed meegevallen! We hebben steeds meer bijgeleerd over wat een online trainersopleiding succesvol maakt, en via deze nieuwe opleiding willen we de kracht van online leren nog meer gaan benutten.

 

Wat maakt deze basisopleiding bijzonder?
.

 • Deze opleiding helpt je als trainer in opleiding om snel een uitgebreide kennis en ervaring op te bouwen, waardoor je na afronding al een stevige basis hebt voor je trainerschap
  .
 • Er wordt een belangrijke nadruk gelegd op oefenen waardoor je meteen verschillende trainersvaardigheden gaat opbouwen. Je oefent onder meer met het leren begeleiden van meditaties en inquiry, en het geven van teachings.
  .
 • Iedere week zal er ook ruimte zijn om stil te staan bij je eigen proces als trainer via groepscoaching. Waar sta je als trainer? Welke sterktes en uitdagingen merk je op? Waar leidt dit mindfulness pad toe voor mij? …
  .

De vernieuwende structuur van de opleiding
.

Om deze verschillende invalshoeken van deze opleiding zo goed mogelijk te ondersteunen, is er gekozen voor een nieuw opleidingsformaat gespreid over verschillende opleidingsweken.
.
Hoe ziet dit er uit? 

 • Voorafgaand aan een elke opleidingsbijeenkomst bekijk je het online programma. Dit programma biedt een hele reeks aan teachings, oefeningen en how to’s (1,5 – 2 uur), als voorbereiding op de opleidingsbijeenkomst van die week. Aan bod komen de belangrijke thema’s van mindfulness, teachings, de mindfulness oefeningen en het trainerschap.
  .
 • Daarnaast is er wekelijks een Opleidingsbijeenkomst van een halve dag (7 in totaal). Deze online bijeenkomst samen met de opleider en je collega-trainers in opleiding biedt de mogelijkheid om terug te kijken naar de masterclass en verder te verdiepen. Daarnaast kan je stilstaan bij je eigen proces als trainer en wordt er ook al gestart met het inoefenen van verschillende vaardigheden.
  .
 • Tot slot volg je maar liefst 9 oefengroepen. Tijdens deze online sessies kan je onder begeleiding aan de slag samen met je collega-trainers in opleiding. Centraal staat het oefenen met onder meer meditaties, teachings en inquiry. 
    Deze zijn ook verplicht voor de afgifte van het certificaat.
  .

Wat kan je verwachten?
.

In de mindfulness basisopleiding komen onder andere aan bod:

 • een verdiepende exploratie in de persoonlijke beoefening van mindfulness
 • de structuur en inhoud van het mindfulness programma (MBSR en MBCT) van acht bijeenkomsten
 • oefenen in het begeleiden van mindfulness meditaties
 • oefenen in inquiry, de verdiepende dialoog
 • trainersperspectief geworteld in eigen oefening
 • reflecties op het mindfulness trainerschap en het verder ontwikkelen van trainerskwaliteiten
 • theoretische achtergronden van mindfulness
 • literatuurstudie
 • afwisselend werken in kleine groepen in de volledige groep.
  .

Wie, wat, waar en wanneer?
.

Spreekt deze nieuwe mindfulness basisopleiding je aan? Klik dan onder ‘Praktische info en inschrijving’ door naar de inschrijfpagina. Je vindt er alle praktische informatie, zoals data en tijden, opleider, zoom info, kost,…

Past het voor jou? Schrijf je dan zeker in!

.

Praktische info en inschrijving

Toon alle

.

Praktische info en inschrijving

Datum
Titel
Locatie
Trainer
do 25/08/2022 10:00
Zomerweek Mindfulness basisopleiding (VOLZET)
Maastricht
Franca Warmenhoven
wo 28/09/2022 09:00
Online Mindfulness basisopleiding (VOLZET)
Online
Marieke Delannoy
wo 05/10/2022 09:00
Online Mindfulness basisopleiding
Online
Geen trainer beschikbaar
ma 31/10/2022 09:30
Online Mindfulness basisopleiding
Online
Marieke Delannoy