De mindfulness basisopleiding: word mindfulness trainer

LEG EEN STEVIG FUNDAMENT VOOR JE TRAINERSCHAP !

.
Wil jij graag meer met mindfulness? Leg dan via de mindfulness basisopleiding een stevige basis voor je mindfulness trainerschap. Je leert over alle verschillende aspecten van een mindfulness training in de MBCT / MBSR traditie (mindfulness based cognitive therapy en mindfulness based stress reduction).

Wij gaan er vanuit dat mensen die mindfulness trainingen gaan verzorgen ook zelf actieve beoefenaars zijn. Binnen deze basisopleiding wordt ook veel aandacht besteed aan je eigen mindfulness oefenpraktijk.

 

Wat maakt deze basisopleiding bijzonder?
.

 • Deze opleiding helpt je als trainer in opleiding om snel een uitgebreide kennis en ervaring op te bouwen, waardoor je na afronding al een stevige basis hebt voor je trainerschap
  .
 • Er wordt een belangrijke nadruk gelegd op oefenen waardoor je meteen verschillende trainersvaardigheden gaat opbouwen. Je oefent onder meer met het leren begeleiden van meditaties en inquiry, en het geven van teachings.
  .
 • Er is ook ruimte om stil te staan bij je eigen proces als trainer via groepscoaching. Waar sta je als trainer? Welke sterktes en uitdagingen merk je op? Waar leidt dit mindfulness pad toe voor mij? …
  .

De structuur van de opleiding
.
.

De online basisopleiding

 • Voorafgaand aan een elke opleidingsbijeenkomst bekijk je het online programma. Dit programma biedt een hele reeks aan teachings, oefeningen en how to’s (1,5 – 2 uur), als voorbereiding op de opleidingsbijeenkomst van die week. Aan bod komen de belangrijke thema’s van mindfulness, teachings, de mindfulness oefeningen en het trainerschap.
  .
 • Daarnaast is er wekelijks een Opleidingsbijeenkomst van een halve dag (7 in totaal). Deze online bijeenkomst samen met de opleider en je collega-trainers in opleiding biedt de mogelijkheid om terug te kijken naar de masterclass en verder te verdiepen. Daarnaast kan je stilstaan bij je eigen proces als trainer en wordt er ook al gestart met het inoefenen van verschillende vaardigheden.
  .
 • Tot slot volg je maar liefst 9 oefengroepen. Tijdens deze online sessies kan je onder begeleiding aan de slag samen met je collega-trainers in opleiding. Centraal staat het oefenen met onder meer meditaties, teachings en inquiry. 

De basisopleiding op locatie

 • Deze opleiding bestaat uit dezelfde inhoud, maar gaat door tijdens 7 volle dagen.
  .
 • Deze dagen bevatten zowel de opleidingsbijeenkomsten als de oefengroepen.
  .
 • Je krijgt ook toegang tot het online programma.
.

Wat kan je verwachten?
.

In de mindfulness basisopleiding komen onder andere aan bod:

 • een verdiepende exploratie in de persoonlijke beoefening van mindfulness
 • de structuur en inhoud van het mindfulness programma (MBSR en MBCT) van acht bijeenkomsten
 • oefenen in het begeleiden van mindfulness meditaties
 • oefenen in inquiry, de verdiepende dialoog
 • trainersperspectief geworteld in eigen oefening
 • reflecties op het mindfulness trainerschap en het verder ontwikkelen van trainerskwaliteiten
 • theoretische achtergronden van mindfulness
 • literatuurstudie
 • afwisselend werken in kleine groepen in de volledige groep.

.

En nadien?

.
De basisopleiding vormt een goede basis om mindfulness trainingen te begeleiden. Wel denken wij dat verdere bestudering en beoefening van mindfulness nodig blijft.

Dit kan door het volgen van de overige onderdelen van het opleidingstraject tot mindfulness trainer. Het opleidingstraject bestaat uit verschillende fases en staat je toe om je verder te verdiepen en bekwamen (klik hier voor meer info). Binnen het opleidingstraject vervangt de Mindfulness basisopleiding de vroegere  ‘8 opleidingsdagen van fase 3’. Volgde je de 8 opleidingsdagen al? Dan hoef je de basisopleiding dus niet meer te volgen.

I AM leidt trainers op om mindfulness trainingen te geven aan mensen met wie men op grond van de vooropleiding kan en mag werken. Kom je bijvoorbeeld uit de onderwijs- of coachingswereld, dan leidt deze opleiding niet op tot het verzorgen van mindfulness trainingen voor mensen met een psychiatrische stoornis. Heb je een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg, dan kun je deze opleiding gebruiken om mindfulness hiervoor in te zetten.

.

Wie, wat, waar en wanneer?
.

Spreekt deze nieuwe mindfulness basisopleiding je aan? Klik dan onder ‘Praktische info en inschrijving’ door naar de inschrijfpagina. Je vindt er alle praktische informatie, zoals data en tijden, opleider, zoom info, kost,…

Past het voor jou? Schrijf je dan zeker in!

.

Praktische info en inschrijving

Toon alle

.