Nascholing: Mindful zelfcompassietraining voor Jongeren

Een 2-daagse workshop over de Mindful zelfcompassietraining voor Jongeren Making Friends with Yourself (MFY)

Inhoud

Gedurende vier dagdelen in twee aaneensluitende dagen zal het format van de training van 8 lessen worden gevolgd zoals dat met de jongeren wordt gedaan.  Daarnaast wordt er achtergrond en theorie gegeven voor de doelgroep van deze 2-daagse.
De inhoud bestaat uit theorie (onder meer over de unieke werking van het brein in die leeftijdscategorie), reflectie-oefeningen, meditatie en groepsbespreking. De nadruk wordt gelegd op het doen van oefeningen, zodat er ook als volwassene een gevoelde ervaring is.

Voor wie?

DOELGROEP VAN DE 2-DAAGSE zijn al diegenen die met jongeren werken en jongeren een warm hart toedragen, zoals ouders, mensen werkzaam in het onderwijs, professionals in de zorg en hulpverlening voor jongeren zoals psychiaters, psychologen, artsen, praktijkondersteuners, zorgcoördinatoren, decanen, medewerkers bij gemeentes met werkveld jongeren.

Wat leer je ?

  • Je kunt mindfulness en zelfcompassie in het dagelijks leven toepassen;
  • Je kunt de jongere leren dit te doen m.b.v. eenvoudige zelfcompassie-oefeningen;
  • De theorie achter zelfcompassie en hoe dat werkt in het jongerenbrein;
  • Wat is compassiemoeheid en hoe ga je daar als professional of ouder mee om;
  • Je leert hoe je meer kunt genieten en hoe dankbaarheid een positieve uitwerking heeft.

DE TRAINING MAKING FRIENDS WITH YOURSELF (MFY) bestaat uit wekelijkse lessen in een 8-weken durend programma waarin jongeren om leren gaan met lastige emoties en uitdagingen. Mindfulness cultiveert bewustwording, aandacht en emotionele veerkracht; (zelf)compassie helpt met meer vriendelijkheid en zelfzorg te reageren op uitdagingen. De deelnemer leert opmerkzaam te zijn (mindfulness) en zichzelf op een ondersteunende manier te bejegenen (zelfcompassie). Dit om een tegenwicht te leren bieden aan de automatische piloot waar de mens in de westerse maatschappij grotendeels op leeft en de ondermijnende manier waarop zij zichzelf behandelt, bekritiseert en beoordeelt.
Het is als het ware leren surfen op de hoge golven van de stormen in het leven.

De training is een adaptatie voor jongeren van de Mindful Self-Compassion training voor volwassenen, van Kristin Neff en Christopher Germer. Deze jongeren-variant is ontwikkeld door Lorraine Hobbs, en Karen Bluth, voorlopers waar het gaat over zelfcompassietraining voor jongeren. Meer informatie: http://www.mindfulselfcompassionforteens.com/

Voorwaarden voor deelname

  • Basisopleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd hebben (fase 3)
  • Basistraining compassie gevolgd hebben

“This is a brilliant adaptation of the MSC program for adolescents, providing a wide variety self-compassion skills using developmentally appropriate language and activities.  Imagine if all teens learned self-compassion early on – so much unnecessary suffering would be prevented!  Thank goodness this program is now available.” 

Kristin Neff, PhD

Onderzoek

Onderzoek staat nog in de kinderschoenen maar is veelbelovend.
In een pilotstudie liet deelname aan dit programma een significante vermindering van depressie, angst, ervaren stress en negatieve stemmingen zien.

Doelgroep

Met jongeren worden bedoeld de puber en adolescent, dus van grofweg 12-25 jaar.

Het is de meest risicovolle tijd in het leven.
De cijfers liegen er niet om. Het burnout-% onder jongeren is de afgelopen 10 jaar verdubbeld, zelfmoord(pogingen)-% zijn alarmerend gegroeid, en depressie is in deze leeftijdscategorie veel hoger dan in andere leeftijdsgroepen.

“Ik heb de Vrienden worden met jezelf-training bij Rianne gevolgd omdat ik regelmatig onrust en stress ervaar, en hoewel ik eerlijk gezegd in eerste instantie wat sceptisch was, heb ik er uiteindelijk veel aan gehad. Ik heb geleerd aardiger en minder streng voor mezelf te zijn en minder druk op mezelf te leggen, waardoor ik controle kreeg over de onrust, stress en andere vervelende gevoelens. Ergernissen en frustraties van je af laten glijden is fijn, maar – in mijn geval – makkelijker gezegd dan gedaan. Deze training heeft mij hier echt bij geholpen. Ik zou het in elk geval aanraden.”