Mindfulness verdiepingstraject

.

VERDIEP EN BELICHAAM MINDFULNESS STEEDS MEER ALS PRACTITIONER

Via de mindfulness basisopleiding legde je reeds het fundament voor je trainerschap. Verdere ontwikkeling van je vaardigheden als practitioner is echter sterk aanbevolen. In het mindfulness verdiepingstraject volg je een boeiend en inspirerend pad waarmee je zowel je theoretische kennis als praktische ervaring verder versterkt.

Via verschillende opleidingen ga je dieper in op alle essentiële elementen voor het doorgeven van mindfulness vaardigheden aan anderen. Daarnaast kan je minstens 3 dagen vrij kiezen uit de uitgebreide lijst van speciale opleidingen. Als onderdeel van het traject volg je ook een retraite, geef je een oefentraining en heb je een supervisie.

Je kan het traject op je eigen tempo doorlopen. We raden hiervoor een periode van 1-2 jaar aan, maar er is geen specifieke deadline. Na afronding behaal je het I AM Certificaat van Mindfulness trainer, in overeenstemming met de criteria van EAMBA, het Europese netwerk van mindfulness verenigingen. I AM staat ook steeds open voor nieuwe samenwerkingen met trainers die het verdiepingstraject hebben afgerond.

.

.OVERZICHT

  1. De vaste opleidingsdagen
  2. De keuze opleidingsdagen
  3. De mindfulness retraite
  4. De zelfstudie modules
  5. Oefentraining en supervisie
  6. Werkmap en certificatie 
  7. Richtprijzen

.

.

DE VASTE OPLEIDINGSDAGEN

Heartfulness voor practitioners (1 dag)

Tijdens deze dag maak je ervaringsgericht kennis met de hartkwaliteiten van heartfulness. De manier waarop je de deze kwaliteiten belichaamt, heeft invloed op de veiligheid en warmte die zich tonen in je interacties als practitioner (en daarbuiten).

Move & embody (1 dag)

Deze opleidingsdag is gericht op het oefenen van mindfulness in beweging op verschillende manieren die een stapje verder gaan dan de klassieke bewegingsoefeningen van de mindfulness training. We ontdekken hoe we ons lichaam kunnen inzetten als instrument om tot verrassende inzichten te komen en om steunende kwaliteiten te integreren in onze houding.

Inquiry intensive (1 dag)

Om je groepsleden zich bewust te laten worden van de werking van hun geest en lichaam, is het onderzoeksproces van inquiry één van de belangrijkste hulpmiddelen. In deze opleiding oefenen we vooral veel via ‘live’ inquiries en hebben we ook aandacht voor de achterliggende theorie.

Mindfulness in groepen, veiligheid en inclusie (2 dagen)

In deze opleiding ontdek je het potentieel van groepsprocessen in de context van mindfulness. Je ontvangt ook handvaten om op je eigen authentieke manier veiligheid te belichamen en in een groep te brengen.

Psychologie, intake, psychopathologie en contra-indicaties (halve dag)

Tijdens deze halve dag krijg je inzicht in de ontwikkeling van de psychologie. Je leert ook meer over hoe je als practitioner geconfronteerd kan worden met psychopathologie en hoe je hier verantwoorde keuzes in kan maken.

Theory U, Integral Theory, Engaged Mindfulness en ethiek (halve dag)

Tijdens deze opleiding maak je kennis met een aantal waardevolle kaders die je mindfulness practitionerschap mee kunnen onderbouwen. We werpen ook een blik op ethiek voor mindful practitioners.

.

DE KEUZE OPLEIDINGSDAGEN

.

DE MINDFULNESS RETRAITE VOOR PRACTITIONERS

Als onderdeel van het verdiepingstraject volg je de Mindfulness retraite voor practitioners. Deze retraite kan je via I AM volgen, fysiek of online.

De retraite gaat grotendeels door in stilte, duurt 5 etmalen (5 overnachtingen) en is in de traditie van mindfulness en inzichtsmeditatie.

Mochten de data van de aankomende retraites niet passen, dan kan je contact opnemen via stan@aandacht.be om te kijken of je de retraite via een andere organisatie kan volgen. Retraites die je in het verleden volgde kunnen ook geldig zijn mits ze voldoen aan de voorwaarden: grotendeels in stilte, min. 5 etmalen en in de traditie van inzichtsmeditatie (bv. mindfulness, vipassana, zen,…).

.

DE ZELFSTUDIE MODULES

Het verdiepingstraject bevat drie zelfstudie modules die je op je eigen tempo kan afwerken:

  • module Boeddhistische psychologie
  • module Mindfulness en angst
  • module Psycho-educatie

Er is vrijstelling mogelijk voor de module psycho-educatie voor klinisch psychologen, artsen en psychiatrisch verpleegkundigen die min. 1 jaar werkervaring hebben. Voor de module Mindfulness en angst is er een vrijstelling voor psychologen.

Je ontvangt meer informatie over de zelfstudiemodules bij inschrijving voor het verdiepingstraject.

.

OEFENTRAINING EN SUPERVISIE

Nadat je alle opleidingsdagen gevolgd hebt kan je vervolgens een mindfulness training geven aan een zelfgekozen oefengroepje. Voorafgaand aan de start van deze training kan je contact opnemen met een van de supervisoren om een supervisie in te plannen.

Een supervisie is een gesprek waarin je samen met je supervisor kan stilstaan bij waar je staat als trainer. Je bereidt dit gesprek voor op basis van een opdracht die je zal ontvangen. Het is aanbevolen om de supervisie in te plannen tijdens of na het geven van je oefentraining.

Hiervoor kan je rechtstreeks contact opnemen met een van de supervisoren:

De kost voor de supervisie kan je rechtstreeks aan de supervisor betalen (70 euro).

.

WERKMAP EN CERTIFICATIE

Om het I AM Certificaat van Mindfulness practitioner te behalen leg je doorheen het opleidingstraject een digitale werkmap aan. Wanneer deze compleet is kan je de werkmap indienen en het certificaat aanvragen. Meer info over de inhoud van de digitale werkmap ontvang je na inschrijving voor het verdiepingstraject.

Via het I AM Certificaat van Mindfulness trainer toon je aan dat je opgeleid bent als mindfulness trainer in overeenstemming met de criteria van het Europese netwerk van mindfulness verenigingen (EAMBA).

Als je interesse hebt in een mogelijke samenwerking met I AM als gecertificeerd mindfulness trainer dan kan je contact opnemen met Stan via stan@aandacht.be.

.

RICHTPRIJZEN

Een overzicht van de kosten verbonden aan de verschillende opleidingen van het traject vind je hierJe kan voor elke opleiding apart inschrijven en betalen via de inschrijfpagina van de opleiding. Voor de meeste opleidingen is er ook de mogelijkheid om in schijven te betalen.

.