Themasessie – Stress & examens

Inhoud

 

Wanneer we examen doen of een moeilijk gesprek met iemand hebben, dan kan dat spanning met zich meebrengen. Deze spanning kan ervoor zorgen dat we beter presteren op de taak die komen gaat en kan dus nuttig zijn.

Echter kan deze spanning ook tegen ons werken en ervoor zorgen dat we juist minder goed presteren.

Vaak gaat dit gepaard met fysieke ongemakken zoals overmatig transpireren, hartkloppingen, versnelde ademhaling en verstijfde spieren. Wanneer de stress sterk aanwezig is en blijft, kan er zelfs sprake zijn van minder goed presteren of slaapproblemen.

Themadag stress & examens

Wil jij verkennen wat stress voor jou is en hoe je ermee om kunt gaan? Dan is deze themadag helemaal voor jou.

Tijdens deze dag ga je samen met de andere deelnemers, onder begeleiding van David Dewulf, interessante thema’s rondom stress verkennen en krijg je de nodige tools aangereikt om met stress en faalangst om te gaan!

Thema’s

  • Je brein en stress
  • Inzicht in jezelf
  • 3 oefeningen om je snel te ontspannen
  • Je concentratie versterken
  • Een positieve houding, ook in het geval van uitdagingen
  • Meer zelfvertrouwen ontwikkelen

 

 

Wat leert mindfulness jou bij stress?

Mindfulness leert je om je gedachten op te merken en de aandacht steeds opnieuw naar het hier en nu te brengen. Wanneer we piekeren worden we meegenomen in een stroom aan gedachten. Mindfulness helpt je om dit op te merken en er los van te komen. 

Je leert bewuster te kijken naar gedachten die stress veroorzaken, waardoor je als het ware meer keuzeruimte krijgt om erin mee te gaan of liever je aandacht aan iets anders te schenken. Je leert een gedachte te zien voor wat het is, niet als waarheid maar als iets dat komt en gaat. 

Mindfulness is een manier van aandacht geven, niet oordelend en in het huidig moment. Deze aandacht laat toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen. Je kan beter omgaan met uitdagingen.

Je leert op een kritische en open manier naar de wereld te kijken, zo ontwikkel je zelfkennis en ontdek je je eigen innerlijke wijsheid.

 

Experiment

Misschien kan je de volgende mindfulness oefening eens proberen en opmerken wat dit voor jou kan doen bij faalangst.

Op het moment dat je faalangst opmerkt kan je de aandacht uitbreiden naar je ademhaling of de zintuigen.

bv.: Kan je je ademhaling opmerken? Waar voel je de ademhaling het meest intens?

bv.: Kun je vervolgens vijf zaken noemen die je ziet, ruikt, hoort, proeft of voelt?