Blog

26 juni 2017

Durf jij te kiezen voor je hart? Dit vraagt zelfreflectie en eerlijkheid met jezelf. Vraag je vervolgens af wat je ervoor wil doen. Dit vraagt moed en doorzettingsvermogen. En vertrouwen dat dit wat je echt wil, deel kan zijn van je leven. Toch laten we onszelf zo vaak stoppen door onze innerlijke criticus of door de mening van anderen. We vertellen onszelf waarom het niet kan, we veroordelen onszelf,  de anderen of de situatie. Of we houden onszelf klein.

Sta eens stil bij de manier waarop je criticus je niet het leven laat leven dat je echt wil. Misschien zeg je ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt, of zeg je ‘nee’ terwijl je ‘ja’ bedoelt. Misschien durf je niet op te komen voor je eigen mening. Misschien is je criticus zo sterk geworden dat je gewoon hebt opgegeven om te gaan voor wat je echt wil. Soms is je criticus de stem van iemand anders die je bent gaan geloven. Iemand die jou klein maakte, je alsmaar negatieve boodschappen stuurde en je zelfvertrouwen wegnam. Misschien is er zelf nu nog iemand in je leven die jou afbreekt of klein wil houden. Er zullen altijd wel mensen zijn met kritiek. Laat je daardoor niet tegenhouden. Het is de realiteit niet door iedereen bemind te worden. erken wel de pijn die dat met zich mee brengt, maar laat je er niet door van de wijs brengen. Zeg jezelf: dit is een moment van pijn, het hoeft me niet te stoppen in wie ik wil zijn.

Kies voor jouw leven. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Focus op wie je wil zijn. Je hoeft wat anderen zeggen niet persoonlijk te nemen. Je staat niet toe dat iemand interfereert met jouzelf te zijn. Dat is je wijsheid. Je hebt vrede met ho zij over jou denken. Je interfereert niet met hoe zij zijn. Dit is je compassie. Je adem en je lichaam zijn je anker. ze brengen j in contact met je nobele plaats. Hier kan je de zachte stem van je hart horen.

Uit “Heartful leven, mindful werken.” – David Dewulf

19 mei 2017

Je herkent het vast: je bent iets belangrijks aan het vertellen en merkt dat de ander niet echt aan het luisteren is. Je voelt je niet gezien, niet gehoord, en soms zelfs gekwetst. Misschien kruip je in je schulp om verdere pijn voor te zijn. Of er welt een golf van boosheid op, een razende dino die wil verbergen dat je je eigenlijk kwetsbaar en klein voelt.

Hoe vaak luister ik zelf eigenlijk met volle aandacht? Naar mijzelf, mijn noden & behoeften, naar de mensen om me heen, naar de wereld? Vorige week werd ik wakker met vogelgezang. “Vogeltjes… De lente !” schoot het door me heen. Ik nodigde mezelf uit om mijn ogen te sluiten en mij te openen voor de geluiden rondom. Ontvankelijk luisteren. Die ochtend beluisterde ik met mijn volledige aandacht het gezang van de vogeltjes. Ik ging vol verwondering en lichtheid op in deze aankondiging van de lente. De volgende ochtend waren de vogeltjes er weer. Ik merkte het wel op, maar hun concert ging grotendeels aan mij voorbij. “Dit ken ik al”, zeiden mijn hersenen. Mijn aandacht vervloog als vanzelf naar iets anders.

Er zit zoveel schoonheid in de eenvoud van echt luisteren. Het is de yin-kant van het leven, het ontvangen. Stilzitten en verwelkomen. Een verademing te midden van de drukte van altijd maar lopen, deadlines halen, productief en bereikbaar zijn, snel antwoorden. Luisteren heeft een receptieve kwaliteit. Je ontvangt iets. Een geschenk. Maar om dit geschenk te kunnen ontvangen, is het nodig om even stil te staan, even te stoppen. Anders is het moment voorbij. Luisteren om de signalen van je lichaam te horen; jezelf & de ander niet voorbij te lopen.

Thich Nhat Hanh spreekt over luisteren om het lijden in de ander te verzachten. Het kan zo helend zijn om gewoon te mogen luisteren of beluisterd te worden, zonder meer. Aandacht schenken aan iemand, gewoon aanwezig zijn en luisteren naar wat hij nu wil delen, is een prachtig cadeau. Mogen ontvangen wat er nu is, zonder dat je daar iets mee hoeft te doen. We zijn het gewoon om meteen iets te doen, te bedenken, te antwoorden, te vervormen. Laat deze impuls los en er ontstaat … rust.

———————————————————————————————————————


 

13 februari 2017

Recent wordt er in de media heel veel aandacht besteed aan burn-out. Dat is ook niet onlogisch als je weet dat burn-out symptomen 280.000 mensen treft volgens de werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Iedereen heeft er wel een mening over en er wordt veel heen en weer bericht over de magnitude van het probleem en wie hier nu verantwoordelijk voor is. Beschuldigende vingers wijzen daarbij wel eens in elkaars richting.

Volgens ons is burn-out een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer, werkgever en maatschappij. Dus kan dit probleem maar  aangepakt worden als we constructief de dialoog blijven aangaan en uitgaan van die gedeelde verantwoordelijkheid en niet van een gedeelde schuld.

Ook bij burn-out is kwetsbaarheid een belangrijk thema. Om alle ballen in de lucht te kunnen houden, spreiden we heel veel daadkracht en doorzetting ten toon. Onze focus op daadkracht zorgt ervoor dat de balans met onze zelfzorg verstoord is, waardoor onze batterijen leeg lopen en ons lichaam op een gegeven dag “stop” zegt.

Veerkracht bestaat vooral uit flexibiliteit en het kunnen verenigen van tegengestelde krachten in jezelf. Dit kan je ook lezen in de tips hieronder. Veerkracht bouw je bijvoorbeeld op door tijdsblokken van geconcentreerde focus af te wisselen met dagdromen. De “zachtheid” en de “moed” van zachtmoedigheid in jezelf te trouwen. De paradoxen leven dus.

Hoe je van de kwetsbaarheid, die bij het mens-zijn hoort, je kracht kan maken? Dat is de rode draad doorheen al onze activiteiten. I AM wil er samen met jou, werknemer, maar ook ondernemer of leider voor zorgen dat we samen deze verantwoordelijkheid opnemen. Daarom is burn-out een centraal thema in veel van onze activiteiten, o.a. op ons congres “Kiezen voor Veerkracht”. We bieden er verschillende masterclasses en inspiratiesessies aan om jou te ondersteunen om nodige tools te ontwikkelen om burn-out te voorkomen en aan te pakken.

We hebben hier alvast enkele tips opgelijst die jou hierin kunnen helpen.

TIPS VOOR JOU
1 – Ga trager. 
Burn-out ontstaat wanneer je stresssysteem gedurende lange tijd zodanig verhoogd was dat het moeilijk terug tot rust kan komen. Dit stressniveau (inclusief alle hormonale en neurobiologische processen) kan niet zakken zolang je het tempo van een sprinter aanhoudt. Vertraag tijdens je dag. Doe al je activiteiten met aandacht en iets trager dan je gewoon bent om te doen. Simpel, maar ultrakrachtig. Kijk maar wat het voor jou kan doen! “Stap trager dan je hartslag vraagt” – zoals Leonard Nolens zo mooi beschrijft in zijn gedicht.

2 – Overloop de plus- en minactiviteiten van je dag
Maak een lijst met alle activiteiten die je onderneemt op een dag. Van opstaan, douchen, ontbijten en de kinderen wegbrengen tot mails beantwoorden, vergaderen en koken. Naast elke activiteit schrijf je of het een plusactiviteit is (+) (= een activiteit die jou energie geeft) of een minactiviteit is (-) (= een activiteit die je energie wegneemt, naar beneden doet gaan). Hoeveel plusactiviteiten zijn er in je dag in verhouding tot de minactiviteiten? Als je de som maakt, is jouw energie dan volledig onder nul op het einde van de dag?
Welke kleine plusactiviteiten kan je inbouwen om je energiebalans meer op peil te houden?

3 – Meer dagdromen
Onze hersenen hebben nood aan rustpauzes. Van de ene activiteit of taak naar de andere overschakelen zonder rust, is dodelijk voor je hersenhygiëne. Burn-out ontstaat namelijk ook wanneer je hersenen “oververhit” geraken door het inlassen van te weinig “blanco” momenten. Meer dagdromen is de boodschap. Wanneer je even dagdroomt (= iets zonder doel doen waar je niet echt bij moet nadenken, maar je gedachten de vrije loop kan laten), krijgen je hersenen de tijd om informatie van je korte termijn geheugen naar je lange termijn geheugen te brengen. Dagdromen betekent dat de “kuisploeg” in je hersenen aan de slag gaat, waardoor jij het volgende moment met een fris hoofd verder kan. Op facebook zitten is geen dagdromen, want dan geef je je hersenen weer nieuwe prikkels te verwerken.

4 – Kies het aantal ballen dat je in de lucht wil houden
Enerzijds is het belangrijk om een rijk leven te hebben en meer dan één rol te hebben. Als je enkel investeert in je werk en volledig geïdentificeerd bent met je werk, ben je vatbaarder voor burn-out en depressies. Wie ook investeert in andere rollen zoals partner, dochter, ouder, muzikant, turnster, dromer of luiwammes, bouwt aan zijn veerkracht. Echter, deze medaille heeft ook een keerzijde. Kies het aantal ballen dat je in de lucht wil houden, bewust uit. Wanneer je voelt dat je teveel zaken moet managen, is het tijd om enkele dingen te schrappen. Wees realistisch in je tijdsplanning. De wereld redden op je werk, altijd beschikbaar zijn voor iedereen, gezinsmanager zijn, in 10 sportclubs zitten en ‘s nachts nog aan je nieuwste boek schrijven is niet zo’n strak plan.

5 – Pas toe met daadkracht en compassie
Elke situatie is nieuw en heeft een ander antwoord nodig. Wees flexibel in hoe je door het leven gaat. Sommige periodes heb je meer veerkracht en energie dan andere periodes. In die mindere periodes kan je misschien wat gas terugnemen. Kijk of je telkens in contact kan blijven met hoe het nu met je gaat en wat je nu nodig hebt. Meer rust? Meer “speeltijd”? Of meer uitdaging?
Verder is het vooral een kwestie van “doen wat je weet”. Pas de tips toe, pas toe wat je zelf weet dat goed is voor jou. En vergeet niet dit met en vanuit zelfcompassie te doen.

————————————————————————————————————————

16 januari 2017

Hoe is het met jouw intenties voor 2017 gesteld?

Het is januari, het feestgedruis ligt inmiddels achter ons, 2016 heeft plaatsgemaakt voor een nieuw en fris jaar. Het jaar waarin alles beter wordt. Toch?

Het Nieuwe Jaar, waarin we alles willen veranderen en aanpakken. We nemen ons voor om vaker te sporten, gezonder te eten, te stoppen met roken, vaker onze vrienden te zien, meer tijd door te brengen met familie, eindelijk ons huis eens op orde te brengen. En liefst alles tegelijkertijd, en wel nu onmiddellijk.
Vol enthousiasme en noeste energie stappen we het nieuwe jaar in met deze voornemens in onze zware rugzak, om dan na een week toch te bezwijken en in de zetel te blijven hangen, die ene sigaret en meteen daarna de volgende te roken (eentje is geentje) en die berg strijk blijft ook maar liggen waar hij al lag. Moedeloos bergen we al die goede voornemens weer op, om ze samen met de kerstversiering volgend jaar weer van zolder te halen.

Misschien heb je zelf al gemerkt dat het moeilijk is om je intenties en goede voornemens om te zetten in de praktijk.
Waarom is het toch zo moeilijk om door te zetten? Heeft het eigenlijk nog wel zin om voornemens te maken? Het sleutelwoord hierin is “één-voud”. Teveel willen veranderen in één keer is meestal gelijk aan een fiasco. Suggestie: Teveel willen veranderen in één keer is meestal de formule voor een fiasco.

Gewoontes – goed of slecht – kan je vergelijken met een dikke stalen kabel. Draadje per draadje wordt de kabel geweven. Elk draadje apart kan je nog wel doorknippen, maar na verloop van tijd worden de vele draadjes een dikke kabel, die je met geen schaar nog stuk kan knippen. Wat je wel kan doen, is de kabel draadje per draadje weer ontwarren, en een nieuwe kabel weven. Dat doe je natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Volgens sommige onderzoekers hebben we tot 60 dagen tijd nodig om ons een nieuwe goede gewoonte eigen te maken.
Ik heb zelf ontdekt dat er ook enkele stappen aan vooraf gaan vooraleer je blijvend een nieuwe gewoonte kan doen inslijten. Hierbij kan mindfulness een helpende hand bieden.

Er bestaan vele verschillende definities van mindfulness, maar ééntje is blijven hangen, die ik heb geleerd van David Dewulf. Mindfulness gaat over het aanwezig zijn in het hier en nu. Maar daar stopt het niet. Mindfulness gaat nog enkele stappen verder; accepteren; helder begrijpen; wijze beslissing en toegewijde actie.

Telkens ik nu een voornemen maak, toets ik deze af aan deze principes. Luister ook zeker eens naar de 2017 hart ademruimte die we voor jou hebben gemaakt om je te helpen je goede voornemens waar te maken.

Hier en nu: door regelmatig te mediteren, breng je jezelf bij het enige moment dat bestaat: het heden.

Accepteren: Je kan geen duurzame veranderingen doorvoeren, als je niet eerst accepteert wat er nu al is. Vanuit die diepe acceptatie kan je dan kijken naar nieuwe pistes en paden.

Helder begrijpen: Door steeds terug te keren naar onze adem, naar ons hart, en naar het huidige moment, begrijp je beter waarom bepaalde gewoontes zich meester hebben gemaakt, en kunnen we kijken naar de onderliggende principes.

Wijze beslissing: Pas als je de tijd neemt om binnenwaarts te keren, te accepteren wat er al is, en te begrijpen waarom je leven loopt zoals het nu loopt, komt er ruimte om een wijze beslissing te nemen van wat je wil veranderen.
Zoals Viktor Frankl het zo mooi verwoordt in zijn “Man’s Search for Meaning”: Tussen stimulus en respons, is er een ruimte. Het is in die ruimte dat onze vrijheid ligt om te kiezen.” Door regelmatig te mediteren, vergroot je die ruimte, en verhinder je dat je reactieve acties onderneemt. In die ruimte ligt het pad naar de wijze beslissing helder voor ons. Vanuit die ruimte kan je actief visualiseren wat je wil bereiken en wat de eerste stap is om dat te bereiken. Een wijze beslissing impliceert ook dat je helder je doelen formuleert, zonder alles in één keer te willen veranderen. Want de ervaring heeft ons geleerd dat we dan zo overrompeld worden, dat we vaak alle goede voornemens laten varen.

Toegewijde actie: Pas als je alle voorgaande stappen hebt doorleefd, en doorvoeld, kan je beslissen wat de eerste stap is die je neemt in de richting van een heilzamer leven. Elke lange reis begint met één stap. En het leuke is, vanaf je de eerste stap zet, volgt de tweede en de derde stap als vanzelf.

Ik wens je, namens het hele I AM team een sprankelend nieuw jaar toe. Moge je de tijd nemen voor jezelf om af en toe binnenwaarts te keren, te mediteren, en van daaruit de juiste voornemens zetten, die jou kunnen helpen op je pad.

Beste Wensen voor het Nieuwe Jaar
Denia & het ganse I AM team