Boek: Mindfulness bij stress, burn-out en depressie

Mindfulness bij stress en depressie

Auteur Dr. David Dewulf

Uitgeverij Lannoo Campus

Bestel (NL)Bestel (BE)

NIEUW Concreet 8 weken stappenplan voor hulpverleners voor de aanpak van stress en depressie met een apart hoofdstuk over burn-out.

Mindfulness wint steeds meer terrein. De waarde ervan voor onder andere de aanpak van stressgebonden klachten en preventie van terugval in depressie werd al in meerdere gerandomiseerde gecontroleerde studies aangetoond. De toepassingen nemen nog toe. O.a. voor burn-out neemt de belangstelling toe.

In dit boek beschrijft David Dewulf de volledige training van het wetenschappelijk onderzochte, acht weken durende MBCT-MBSR-programma. MBCT staat voor mindfulness based cognitive therapy en MBSR staat voor mindfulness based stress reduction. Stap voor stap wordt de opbouw en inhoud van de lessen besproken aan de hand van theorie, oefeningen, casuïstiek, meditaties en groepsinteracties. Dat maakt het een onmisbaar boek voor hulpverleners en mindfulnessdocenten die mindfulness willen inzetten voor o.a. de aanpak van stress, burn-out en depressie en die mensen willen helpen om meer rust, vreugde en geluk in hun leven te vinden.

David Dewulf is tireless in his quest to learn and to teach how the truths of ancient practical wisdom may be made relevant to the daily lives of people who often feel overwhelmed by the demands of the twenty-first century. The ideas in his book, put into practice day by day by thousands of people, have been scientifically proven to be effective in transforming lives. Here he gives insights to teachers on how to gradually learn the deep skills needed to invite participants to understand and practice mindfulness.

Prof Mark Williams, Co-Author of Mindfulness: Finding Peace in a Frantic World

Naast haar inhoudelijke rijkdom en aangetoonde doeltreffendheid heeft MBCT nog een kenmerk dat vanuit wetenschappelijk oogpunt erg belangrijk is: het is reproduceerbaar omdat de methodologie van het programma vastligt in een stappenplan, een beschrijving van de weg die door de acht sessies heen wordt afgelegd. Hierin ligt het grote belang van dit boek. Het biedt de lezer een uniek inzicht in de methodes die het mindfulness programma zo doeltreffend maken.
Het boek is daarmee een boeiende bundeling van rijkdom en wetenschap. Dat kan alleen maar omdat David Dewulf in de loop van vele jaren een enorme ervaring in de studie en de praktijk van mindfulness heeft opgebouwd. Hij heeft vele honderden mensen wijs en weerbaar gemaakt door hen vertrouwd te laten worden met de technieken van mindfulness in het acht-weken programma, dat uitgebreid in dit boek beschreven wordt. Daarenboven is hij een inspirerende mentor met een grote gedrevenheid de mindfulness benadering ter beschikking te stellen van zoveel mogelijk mensen. Dit boek is daarbij een heel belangrijke stap.

Prof. dr. Kees van Heeringen – Universiteit Gent