Boek: Heartful leven. Mindful werken. Balans in je leven in 7 stappen.

new

Auteur: Dr.David Dewulf

Lees onderaan wat professor De Wachter en Inge Vervotte vertellen over het boek.

De druk van het leven is soms heel hoog. Stress en burn-outs komen steeds vaker voor. Innerlijke kracht, vitaliteit, levensgeluk, en een goede work-life balance zijn fundamenteel. Hoe brengen we dat in de praktijk?

Aan de hand van de parabel van ‘ de samoerai en zijn moeder’  brengt David alle  elementen van mindfulness en heartfulness, de 4 hartkwaliteiten, samen in een eenvoudig model. Dit laat je toe  om balans te houden in je leven, helder na te denken, daadkrachtig te zijn en een waarderende relatie met het leven op te bouwen. in zeven stappen krijg je wekelijks een reeks tips en oefeningen voor thuis en voor op het werk.

Het vernieuwende model is ook toepasbaar voor ieder bedrijf of organisatie die streeft naar een balans tussen waarnemen en handelen, accepteren en veranderen, mensgerichtheid en doelgerichtheid, procedures in vraag stellen en procedures uitvoeren, spreken en luisteren, advies geven en advies inwinnen, waarden verhelderen en waarden leven.

Het laatste hoofdstuk biedt een beschrijving van interessante wetenschappelijke onderzoeken over mindfulness en heartfulness op de werkvloer en over gelukkig leven. Een must voor iedereen die een druk en geëngageerd leven leidt en daarbij de balans wil houden met wat hem of haar het meeste dierbaar is.

Enkele aandachtspunten uit het boek:

 • Efficiënter werken: 3 invalshoeken.
 • Een laseraandacht: korte oefeningen voor onverstoorbare concentratie.
 • Stress vanuit mindfulness perspectief: de 2 draaikolken en de n.o.b.e.le. ruimte.
 • Het S.L.I.M. model voor moeilijke momenten ( waarop we af en toe eens dom doen)
 • De driehoek: impuls, impact en intentie. Het belang in  communicatie.
 • Vriendelijkheid trainen en oprechte waardering van collega’s.
 • Compassie en zelfcompassie op de werkvloer als kracht voor langdurige samenwerking.
 • Gedeelde vreugde als bron van geluk.
 • MNM denken , nieuwe mogelijkheden zien in moeilijke momenten.
 • Je nobel hart en passie volgen.
 • De metafoor van de samoerai met de 4 kernkwadranten als integratie.

David Dewulf gaat in dit boek ver voorbij de voorspelbare hype, voorbij stress-reductie of meetbare efficiëntie. Stilte, niet-weten, humor, vriendelijkheid, compassie, ruimte voor moeilijke tijden en voor kleuren buiten de lijntjes : elke bijdrage, hoe klein ook, van deze waarden is van bijzonder belang voor onze oververhitte samenleving. Belangrijk daarenboven is dat het boek uitnodigt en niet voorschrijft, keuze laat en niet oordeelt. Ik kan alleen maar hopen dat het ethische fundament van deze onvoorwaardelijke openheid zoveel mogelijk verspreiding vindt.
Professor Dirk De Wachter , Leuven

Dit boek is een uitnodiging om open te staan voor de vele ervaringen en mogelijkheden in het leven . Ik hoop dat veel mensen van de weldaden van aandacht, stilte en onbevooroordeeld waarnemen mogen genieten en met meer zachtheid ten opzichte van zichzelf en de omgeving in het leven kunnen staan.
Inge Vervotte

David Dewulf reikt de lezer een onderbouwde methodiek aan; geeft concrete tips en oefeningen; deelt zijn rijke ervaring en inzichten, die elk van ons kan helpen in zijn/haar zoektocht naar het vinden van een balans in en tussen elk van de levensrollen en functies (als ouder, als werknemer, als werkgever, als partner, als burger, als consument,…) die we dagdagelijks vervullen. Een boek dat uitnodigt om meer ‘Heartful’ te leven en ‘Mindful’ te werken.
Peter Vlerick, professor arbeids- en gezondheidspsychologie, Universiteit Gent